29.2.16

Συνδέουν την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση...

Υπουργοί Οικονομικών των G20

Αλλαγή στρατηγικής έναντι της Ελλάδας λόγω της προσφυγικής κρίσης φαίνεται ότι εξετάζει το Βερολίνο, ενώ από την πλευρά της η...
Ουάσινγκτον εντείνει τις πιέσεις για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Deutsche Welle», το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος προς το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), το Βερολίνο φέρεται να μην επιθυμεί πλέον ξεχωριστή διαχείριση του ελληνικού προγράμματος και της προσφυγικής κρίσης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνο αν καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Στους στόχους της γερμανικής κυβέρνησης είναι ακόμη να αυξηθεί η πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.

Η πιθανή αλλαγή στάσης του Βερολίνου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και τη χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να ανταποκριθεί η Αθήνα καλύτερα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε πάντως τις συζητήσεις στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G20) στη Σανγκάη.

Ηταν βασικό θέμα στις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Λιου επισήμανε τόσο προς τον Ντάισελμπλουμ όσο και και προς τον Σόιμπλε την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις αλλά και μιας «ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Αναγνώρισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και η Ελλάδα έχουν ακόμα πολλή δουλειά να κάνουν αλλά διεμήνυσε πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Είπε επίσης ότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσής του.

Πάντως ο Σόιμπλε σε ερώτηση που του έγινε στη Σανγκάη για το αν θα χαλαρώσουν τώρα οι όροι του ελληνικού προγράμματος απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Διεμήνυσε ωστόσο ότι, παρά την «εξαιρετικά δύσκολη θέση» στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, σήμερα «δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας».

«Γνωρίζω καλά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», είπε.

Η δήλωση αυτή ίσως να μην είναι άσχετη δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;», το οποίο αναφέρεται σε εκτιμήσεις του ΔΝΤ για πιθανές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ ανησυχεί για την... προθυμία πολλών χωρών της Ε.Ε. για ισχυρότερες παραχωρήσεις όσον αφορά τους όρους λιτότητας στο πρόγραμμα λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι παραχωρήσεις αυτές θα μπορούσαν να αφορούν, για παράδειγμα, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό και υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ επιμένει στις υποσχέσεις των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις και μπλοκάρει την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: