29.2.16

Ο Καναδάς υποδέχθηκε 25.000 πρόσφυγες...

Ο Καναδάς υποδέχθηκε 25.000 πρόσφυγες - Media

Ο Καναδάς υποδέχθηκε 25.000 Σύρους πρόσφυγες, τηρώντας το αναθεωρημένο σχετικό χρονοδιάγραμμα κι εκπληρώνοντας την προεκλογική δέσμευση του...
πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας.

«Έχουμε 25.000 λόγους να είμαστε περήφανοι που είμαστε Καναδοί, καλωσορίσατε πρόσφυγες», έγραψε ο Τζον Μακόλουμ, υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά την άφιξη το Σάββατο το βράδυ μιας πτήσης τσάρτερ στο Μόντρεαλ.

Ο νυν πρωθυπουργός του Καναδά είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πως η χώρα θα υποδεχόταν εντός του 2015 συνολικά 25.000 Σύρους πρόσφυγες από τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία.

Αλλά αυτός ο φιλόδοξος στόχος προσέκρουσε σε διάφορα διοικητικά και επιμελητειακά προβλήματα και, στα τέλη Νοεμβρίου, η καναδική κυβέρνηση παρέτεινε κατά δύο μήνες την προθεσμία για την επίτευξή του.

Από την 11η Δεκεμβρίου, όταν ο Τζάστιν Τριντό υποδεχόταν το πρώτο ναυλωμένο αεροσκάφος το οποίο μετέφερε Σύρους πρόσφυγες στον Καναδά, έγιναν άλλες περίπου 100 ειδικές πτήσεις τσάρτερ στο πλαίσιο αυτής της ανθρωπιστικής επιχείρησης, από τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Οι δαπάνες για λίγους περισσότερους από τους μισούς εκ των 25.000 Σύρων προσφύγων θα καλυφθούν από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Τα κόστη για τους υπόλοιπους θα αναληφθούν από τον ιδιωτικό τομέα και διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, διευκρίνισε ο Καναδός υπουργός Μετανάστευσης.

Η ροή των Σύρων προσφύγων θα συνεχιστεί, αν και με πιο βραδύ ρυθμό. Η καναδική κυβέρνηση σχεδιάζει η χώρα να υποδεχθεί άλλους 12.000 πρόσφυγες ως το τέλος της χρονιάς, στο πλαίσιο του προγράμματός της σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγε (UNHCR), ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο.

Οι πρόσφυγες οι οποίοι έχουν φθάσει ήδη στο καναδικό έδαφος έχουν κατανεμηθεί σε περίπου 250 δήμους.

Από την έναρξη της διαδικασίας, η UNHCR έχει έλθει σε επαφή με περίπου 70.000 Σύρους που βρίσκονται σε καταυλισμούς στον Λίβανο και στην Ιορδανία και τους έχει προτείνει να μεταναστεύσουν στον Καναδά. Από αυτούς, λιγότεροι από τους μισούς έδειξαν ενδιαφέρον.

Η κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη είχε αποτελέσει ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν έντονα στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του περασμένου φθινοπώρου, και τα πολιτικά καναδικά κόμματα επιδόθηκαν σε μια πλειοδοσία για των αριθμό των προσφύγων που θα έπρεπε να υποδεχθεί ο Καναδάς μετά τον πνιγμό ενός μικρού Σύρου, του Αϊλάν Κούρντι, η σορός του οποίου ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: