29.2.16

Παιχνίδι των δανειστών...

Ντέκλαν Κοστέλο - Ντέλια Βελκουλέσκου

...με το δημοσιονομικό κενό... 

«Bαβέλ» ασυμφωνίας για το δημοσιονομικό «κενό» του 2016 επικρατεί στις τηλεδιασκέψεις που διεξάγει σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση με τους...
εκπροσώπους των δανειστών.

Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για το εν λόγω θέμα έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν κοινό σημείο αναφοράς.

Η πρόταση της Αθήνας για «κενό» μόλις 1,3 δισ. ευρώ φέτος στον προϋπολογισμό όχι μόνο δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς, αλλά απέχει σημαντικά από τις δικές τους εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Κομισιόν «διά στόματος» Ντέκλαν Κοστέλο κάνει λόγο για πρόσθετα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ το 2016 που αντιστοιχούν στο 1,1% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ, διά της εκπροσώπου Ντέλια Βελκουλέσκου, δεν συμφωνεί με καμία από τις δύο προηγούμενες προτάσεις και ανεβάζει σε εφιαλτικά ύψη, πάνω από το 2,3% του ΑΕΠ ή 4 δισ. ευρώ, το συμπληρωματικό «πακέτο» της λιτότητας.

Διαφορετικά, όπως διαμηνύει, το Μνημόνιο απειλείται με εκτροχιασμό και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, 0,53% φέτος και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, θα παραμείνουν μετέωροι.

Μετά τις τόσες διαφορετικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό «κενό» του 2016, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πού θα κάτσει η «μπίλια» των νέων μέτρων καθώς έπονται οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτά που θα επιβληθούν τη διετία 2017-2018.

Η συνέχεια, πάντως, του «μπραντεφερ» μεταφέρεται στο σημερινό Euroworking Group (EWG) -το συμβούλιο που προετοιμάζει το Eurogroup- όπου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε τεχνικό επίπεδο σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το ασφαλιστικό που αποτελεί το «βαρόμετρο» αυτής της αξιολόγησης. Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση οδηγείται αναγκαστικά σε νέες μειώσεις έως και 25% στις επικουρικές αλλά και στο ανώτατο «πλαφόν» της κύριας σύνταξης που σήμερα ανέρχεται στα 2.773 ευρώ και στα 3.680 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις.

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να «κουρευτεί» στα 2.304 ευρώ και για το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση για εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Εκτός από το συνταξιοδοτικό, από το «κόσκινο» των τεχνοκρατών του EWG θα περάσει και το νέο φορολογικό, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει από τα φετινά εισοδήματα (σ.σ. αυτά που θα δηλώσουμε του χρόνου την άνοιξη στην Εφορία).

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι αυτό το «αγκάθι» τείνει να ξεπεραστεί από τη στιγμή που κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει στις πιο βασικές διατάξεις, όπως είναι οι φορο-κλίμακες για ενοίκια, εισφορά αλληλεγγύης και για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Μάλιστα, η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους δηλαδή θα έχει συντελεστές 22%, 32% και 42% καθώς και έναν επιπλέον συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Ωστόσο ο συντελεστής 22% προτείνεται να επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστής 32% στο τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 30.000 ή 35.000 ευρώ (αντί έως 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα), ο συντελεστής 42% για εισοδήματα από 30.001 ή 35.001 έως 60.000 ευρώ και ο συντελεστής 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα προβλέπεται έμμεσο αφορολόγητο με τους δανειστές να ζητούν τη μείωσή του από τις 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα μέσω της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα ισχύει η ίδια φορολογική κλίμακα αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Αλλα προαπαιτούμενα που οι εκπρόσωποι του EWG θα ανεβάσουν στη «ζυγαριά» τους είναι τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο Ταμείο Πλούτου με την περιουσία των 50 δισ. ευρώ και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) όπως και το νομοσχέδιο για το «μαύρο χρήμα».

Εκτιμάται ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα κλειδώσει και η ημέρα επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με την πιο πιθανή να είναι η Τετάρτη.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι να αποτυπωθεί πρόοδος έως το Eurogroup της 7ης Μαρτίου 2016 στο οποίο οι επικεφαλής των θεσμών θα δώσουν την πρώτη τους αναφορά για την πορεία της πρώτης αξιολόγησης.

Η επικαιροποίηση του Μνημονίου θα καθυστερήσει, όπως και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, που ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη, σύμφωνα με το «τυράκι» που έχουν βάλει οι θεσμοί αν η κυβέρνηση υλοποιήσει με ευλάβεια όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ακόμη και αυτά που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως είναι η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος και των πρόσθετων εσόδων ύψους 120 εκατ. ευρώ από τα «φρουτάκια» (VLTs).

Από την άλλη, δεν πρέπει η ελληνική πλευρά να λησμονεί και τα μέτρα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας, όπως είναι ο φόρος στο κρασί, το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Εφόσον, μέχρι τέλος Μαρτίου κλείσουν όλα αυτά τα ανοιχτά «μέτωπα» της διαπραγμάτευσης, τον λόγο έχει αμέσως μετά η Βουλή που θα πρέπει να ψηφίσει το νέο πολυνομοσχέδιο-γίγαντα που θα ενσωματώνει όλες αυτές τις αλλαγές.

Τη σκυτάλη θα πάρει το Eurogroup, το οποίο θα αποφανθεί για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: