29.2.16

Νέες προκλητικές δηλώσεις Κουρτς...


Απροθυμία συζήτησης μέτρων για μείωση των προσφυγικών ροών καταλογίζει ο αυστριακός ΥΠΕΞ στην ελληνική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως...
η Αθήνα στις «αμέτρητες συνεδριάσεις ήθελε μόνο να συζητήσει πώς θα μεταφερθούν πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη».

Υπήρξαν ήδη αμέτρητες συνεδριάσεις και διασκέψεις με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν πρόθυμη να συζητήσει μια μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ήθελε μόνον να συζητήσει το πώς οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατό προς την Κεντρική Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Έστεραϊχ.

Για τον χαρακτηρισμό «ντροπή» του Αλέξη Τσίπρα

Κατά την άποψή του, η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη επί τόπου, αλλά επίσης και πίεση για να τερματίσει αυτή την πολιτική της παραπέρα μεταφοράς, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ντροπή» τη στάση της Αυστρίας (σ.σ. εξαιτίας της εξωθεσμικής σύγκλησης της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Βαλκάνια, ερήμην της Ελλάδας), τονίζει πως το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα δεν είναι μία σύσκεψη στη Βιέννη, αλλά η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να επιβάλει όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται.

Για την ανθρωπιστική κρίση

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας σημειώνει ότι αυτό είναι φυσικά πρόκληση για την Ελλάδα, εάν η Αυστρία μειώσει την προσφυγική ροή, αλλά πρέπει να το κάνει.
Στο ερώτημα, εάν απειλείται μία ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες περιφέρονται στη χώρα, ο Αυστριακός υπουργός παρατηρεί πως η Αυστρία θα μπορούσε φυσικά να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες ή, από την άλλη, να μειώσει την προσφυγική ροή και να βοηθήσει την Ελλάδα όπως και την Τουρκία, για να βελτιώσουν την κατάσταση των προσφύγων, και, κατά την άποψή του, η δεύτερη εκδοχή είναι η μόνη εφικτή, διότι θα ήταν τελείως ανεύθυνο η Αυστρία να υποδεχθεί ακόμη περισσότερους πρόσφυγες.

Για την κριτική που έχει υποστεί η Αυστρία

Σε σχέση με το γεγονός ότι η χώρα του εμφανίζεται τώρα ως «ο κακός» και επικρίνεται από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει ότι και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επικριθεί, αλλά η Αυστρία βρίσκεται περισσότερο στο στόχαστρο επειδή την περασμένη χρονιά είχε υποδεχθεί τόσο πολλούς πρόσφυγες και τώρα πρέπει να αλλάξει την πορεία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: