29.2.16

Ελπίζουν...

Ελπίδες για χαλάρωση του προγράμματος λόγω προσφυγικού

...σε χαλάρωση λόγω προσφυγικού...

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος υπό...
τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί το προσφυγικό. Όπως διεφάνη και από τη συνέντευξη του Μάρτιν Σουλτς στον Alpha οι Βρυξέλλες στηρίζουν τη χώρα στις προσπάθειες της και εμφανίζονται αποφασισμένες εν όψει και της κρίσιμης Συνόδου στις 7 Μαρτίου να επιβάλουν σε όλα τα κράτη μέλη αλλά και στην Τουρκία τις αποφάσεις που θα ληφθούν.  

ΟΙ Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα ήθελαν, σε αυτό το στάδιο να διακινδυνεύσουν να βρεθούν χωρίς συνομιλητή στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε χαλάρωση των απαιτήσεων. Αν και δεν έχει εκφραστεί δημόσια μια τέτοια πρόθεση ωστόσο στο παρασκήνιο γίνονται διαβουλεύσεις για να προχωρήσει και να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ακόμα και ο σκληρός Γερμανός Υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας άμεσα. Δήλωση που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ακόμα και αν καθυστερεί η αξιολόγηση θα κλείσει τελικά σε χρόνο ασφαλείας για τη χώρα.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να στραγγαλίσουν τη χώρα μέσω της λιτότητας και της ύφεσης και γίνονται δεύτερες σκέψεις για να επιστρέψει το Κουαρτέτο στην Αθήνα. Πάντως η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εν αναμονή των δανειστών έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί παράλογες απαιτήσεις και έθεσε ως κόκκινη γραμμή τη μείωση των κύριων συντάξεων. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ επέμεινε στην άμεση και οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων κύριων και επικουρικών. 

Μένει να αποδειχτεί εάν τελικά η σύνδεση του προσφυγικού με το ελληνικό πρόγραμμα στην οποία επιμένουν οι Ευρωπαίοι θα αποφέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά το Μαξίμου. Γερμανία, Βρυξέλλες, Κομισιόν και Ελλάδα γνωρίζουν ότι το χάσιμο χρόνου στην επίτευξη λύσης οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και για τη συνοχή της Ένωσης. 

Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: