29.2.16

Ακόμα δεν ξεκίνησε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ…

Ακόμα δεν ξεκίνησε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και η Τουρκία προκαλεί προβλήματα

…και η Τουρκία προκαλεί προβλήματα…

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει καλά – καλά η επιχείρηση του ΝΑΤΟ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και...
η Τουρκία άρχισε ήδη να δυσχεραίνει τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το MEGA, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ζήτησε να ανέβει στη ναυαρχίδα της δύναμης που δραστηριοποιείται στο Αιγαίο, το πλοίο υποστήριξης Bohn, και μέσω των νησιών του νοτιονατολικού Αιγαίου να περάσει στα τουρκικά παράλια για να δει την κατάσταση με τις προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα παραχώρησε τη διπλωματική άδεια που χρειαζόταν, ωστόσο η Άγκυρα αρνήθηκε να δώσει την αντίστοιχη άδεια.

Που βρίσκονται τα πλοία

Το πλοίο Bohn βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, η φρεγάτα Σαλαμίς νότια της Ικαρίας, το Barbaros βόρεια της Καρπάθου και η καναδική φρεγάτα Federico μεταξύ Χίου και Ικαρίας.  Παράλληλα,  ακόμη δύο πλοία αναμένεται να προστεθούν στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη.

Ειδικότερα, στη ναυτική δύναμη θα προστεθούν η ιταλική φρεγάτα LIBECCIO, που συμμετείχε σε άσκηση στην Ιταλία, όπως επίσης και η γαλλική φρεγάτα MONTCALM που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με επιχειρησιακό διοικητή της αποστολής τον διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command - JFC) στη Νάπολη, ναύαρχο Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Όπως διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όλοι όσοι διασώζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Ο κ. Καμμένος τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, ενώ ο διοικητής της Δύναμης θα υποβάλει αίτημα προς τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για τη διάθεση πλοίων για την εκτέλεση της «δράσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: