11.2.16

Προς τρίτο «στεφάνι» με το ΔΝΤ...

Αλέξης Τσίπρας, Κριστίν Λαγκάρντ

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του Μνημονίου έχει βρεθεί η κυβέρνηση, η οποία, από τη μια μεριά, θα πρέπει να...
βρει λύση για το ασφαλιστικό ψαλιδίζοντας για ακόμη μια φορά τις συντάξεις και, από την άλλη, να υπογράψει νέο συμβόλαιο χρηματοδότησης με το ΔΝΤ, το οποίο τοποθετεί πάνω από τα 90 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ώς τα τέλη του 2018.

Μπορεί σ' αυτήν τη φάση της αξιολόγησης το ΔΝΤ να μετέχει με την ιδιότητα του «τεχνικού συμβούλου», εξαπολύοντας διά στόματος Ντέλια Βελκουλέσκου βέλη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, πλην όμως η συμμετοχή του, με βάση το δεύτερο πρόγραμμα, εκπνέει σε δύο εβδομάδες.

Ετσι τον Μάρτιο, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής, θα κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες, που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο με την επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, για το τρίτο «στεφάνι» της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ως εκ τούτου η Αθήνα περιμένει την επίσημη απάντηση του ΔΝΤ, καθώς η όποια διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την αρχή αφού το υπόλοιπο των δόσεων από το δεύτερο πρόγραμμα, που ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται ποτέ να εκταμιευτεί.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη δύσκολη «στροφή» για την κυβέρνηση. Υπάρχει άλλη μία, η οποία έχει να κάνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο διεθνής οργανισμός για να μπει στο τρίτο πακέτο βοήθειας, και οι οποίοι είναι:

1. Η Αθήνα να βρει λύση «εδώ και τώρα» με το ασφαλιστικό, που για το ΔΝΤ συνιστά δημοσιονομική βόμβα.

2. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τους εταίρους να προκρίνουν το σχέδιο για χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων.

Ετσι, με δεδομένη τη νέα στάση του Βερολίνου ότι «χωρίς την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει βοήθεια» η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα και να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό την πρώτη αξιολόγηση πριν οι χρηματοδοτικές ανάγκες πνίξουν τη χώρα.

Το μόνο θετικό είναι ότι ο φετινός λογαριασμός των δανειακών υποχρεώσεων που έχει η χώρα είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με τον περσινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός φτάνει σε 6,091 δισ. ευρώ συνολικά για το 2016 πλέον των τόκων και των αναγκών για έντοκα.

Αν στις πληρωμές αυτές προστεθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια, τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του προϋπολογισμού αυξάνουν στα 13,7 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους από 29,3 δισ. ευρώ το 2015.

Πέραν των τακτικών μικρών δόσεων που έχει σε μηνιαία βάση η χώρα προς το ΔΝΤ (αθροιζόμενες φτάνουν συνολικά τα 3,78 δισ. ευρώ), η πρώτη μεγάλη ανελαστική υποχρέωση για τον προϋπολογισμό έρχεται τον Ιούλιο με τα «ακούρευτα» ομόλογα των 2,3 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν.

Μέχρι τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τον κάβο της διαπραγμάτευσης και τα φαρμακερά αιτήματα των δανειστών για νέες περικοπές έως και 20% με 25% στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους με βάση τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης.

Το ασφαλιστικό θα βρεθεί σήμερα στην «ατζέντα» του Eurogroup, όπου την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μπορεί το ελληνικό ζήτημα να μην είναι πρώτο στη θεματολογία αλλά τέταρτο, ωστόσο οι εταίροι-θεσμοί θα φροντίσουν να γίνει…

Από τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο Ελληνας υπουργός με τις προτεινόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα κριθεί το πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψει το «κουαρτέτο» των δανειστών στην Αθήνα, αφού στη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα μετάσχουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Εκτιμάται ότι οι τελευταίοι θα ακούσουν με ιδιαίτερη προσοχή την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου προκειμένου στη συνέχεια να καθορίσουν τη στάση τους.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: