27.2.16

Ιρλανδία: Πρώτο κόμμα το Φίνε Γκαέλ...

ireland-flag
...αλλά χωρίς πλειοψηφία...

Η κυβερνητική συμμαχία του συντηρητικού κόμματος Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Έντα Κένι και του Εργατικού Κόμματος οδεύουν να συγκεντρώσουν μαζί το...
34% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ιρλανδία, ποσοστό το οποίο θα εκμηδενίζει τις πιθανότητές τους να παραμείνουν στην εξουσία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου της Ipsos MRBI για την εφημερίδα Irish Times, το Φίνε Γκαέλ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 26,1% των ψήφων —10 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες απ' ό,τι πέντε χρόνια πριν— ενώ οι Εργατικοί θα προσελκύσουν το 7,8% (-11%).

Το ποσοστό τους, εάν επαληθευτεί όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, είναι πολύ χαμηλότερο από το 41 ως 42% που ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είχε προβλέψει αυτή την εβδομάδα ότι είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επιπλέον, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη για να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία με την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών ή μικρών κομμάτων.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σήμαινε ότι ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο θα ήταν μια χωρίς προηγούμενο και πιθανόν ασταθής πολιτική συμμαχία ανάμεσα στα συντηρητικά, αντίπαλα κόμματα Φίνε Γκαέλ και Φιόνα Φέιλ — το τελευταίο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν οι Άιρις Τάιμς, συγκεντρώνει το 22,9% (+5,5%).

Το αριστερό, εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν του Τζέρι Άνταμς κατέγραψε επίσης άνοδο πέντε μονάδων και συγκεντρώνει 14,9%.
Η έρευνα της Ipsos MRBI έγινε σε δείγμα 5.260 ψηφοφόρων μετά την έξοδό τους από 200 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Ο Μάικλ Ρινγκ, στέλεχος της κυβέρνησης και του Φίνε Γκαέλ, είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια συμμαχία ανάμεσα στα δύο κόμματα εάν οι δημοσκοπήσεις εξόδου αποδειχθούν ακριβείς.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση εξόδου αναμένεται να μεταδοθεί από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ στις 09:00 (ώρα Ελλάδας). Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκινά στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) και το τελικό, επίσημο αποτέλεσμα δεν θα ανακοινωθεί πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Κυριακή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: