4.2.16

Το χρέος με το Aσφαλιστικό συνδέει η Λαγκάρντ...

Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα «πρέπει να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση».

Ωστόσο...
όπως επισήμανε, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξή της, αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι όσο βαθιά απαιτείται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. η ευρωζώνη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όταν ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση, είπε, είναι αυτό να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Εξήγησε ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για τη στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Συνεπώς, ανέφερε, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μη συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: