17.2.16

«Ο Ερντογάν ούτε θέλει...

Σελαχατίν Ντεμιρτάς
...ούτε μπορεί να λύσει το προσφυγικό»...

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, ήρθε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν, για να...
μιλήσει σε εκδήλωση για τον ρόλο του κουρδικού κινήματος στη Μέση Ανατολή.

Τον συναντήσαμε για μια συνέντευξη κάτω από την Ακρόπολη, την οποία επισκέφθηκε –όπως και το Μουσείο της Ακρόπολης– με τη συνοδεία του, δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και για τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα.

Στη σύντομη περιπλάνησή του στην Αθήνα, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και το Πολυτεχνείο, για να αποτίσει φόρο τιμής στην εξέγερση του Νοέμβρη.

Η επιθυμία του να περπατήσει στα Εξάρχεια θα εκπληρωθεί ίσως στην επόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

⚫ Στην Τουρκία συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις σε αρκετές πόλεις των νοτιοανατολικών περιοχών, συνεχίζονται οι διώξεις των δημοσιογράφων και των πανεπιστημιακών, αλλά στην Ευρώπη επικρατεί σιωπή. Πώς εκτιμάτε αυτή τη στάση;

Η Ευρώπη δεν ακούει και δεν βλέπει τι συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Τουρκία. Εμείς τους έχουμε ενημερώσει και στο Ευρωκοινοβούλιο, με συνεχείς επαφές και εκθέσεις, αλλά και έχουμε ενημερώσει τις κυβερνήσεις.

Ο βασικός λόγος που επικρατεί σιωπή για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι πως οι Ευρωπαίοι θέλουν να συμφωνήσουν με τον Ερντογάν για το προσφυγικό.

Για να γίνει όμως αυτή η συμφωνία, η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ετοιμάζεται να υποκύψει στις απειλές και στους εκβιασμούς του Ερντογάν.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι σκέφτονται πως, για να λύσουν το προσφυγικό, μπορούν να καταπατήσουν τη νομιμότητα.

Ομως, αυτοί που έχουν αυτή την αντίληψη, κάνουν μεγάλο λάθος, καθώς παραβιάζουν τις αρχές τους, τις αξίες τους που αποτελούν και το θεμέλιο της Ευρώπης.

Και, πέρα από αυτό, κάνουν ακόμη μεγαλύτερο λάθος, γιατί δεν θα βρουν με αυτόν τον τρόπο λύση στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο Ερντογάν ούτε έχει τη θέληση να λύσει το προσφυγικό, ούτε έχει και τη δύναμη να το κάνει.

Το προσφυγικό θα λυθεί όταν λυθεί το κουρδικό ζήτημα, αλλά ο Ερντογάν δεν έχει τη βούληση να συμβάλει στη λύση του.

⚫ Ομως, πριν από έναν χρόνο, με τη Συμφωνία του Ντολμά Μπαξέ και τον διάλογο της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους, βρεθήκατε πολύ κοντά σε μια λύση. Τι άλλαξε και δεν προχώρησε η συμφωνία και ακολούθησε η σύγκρουση;

Για εμάς ήταν σημαντικό να βρισκόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου. Εμείς θέλαμε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, αλλά δεν είχαμε αμφιβολία πως, τελικά, ό,τι θα αποφάσιζε ο Ερντογάν, θα το έκανε με γνώμονα όχι να λύσει το πρόβλημα, αλλά για να προωθήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα.

Ο Ερντογάν είχε κάνει λάθος υπολογισμούς, δεν εκτίμησε σωστά το κουρδικό κίνημα.

Θεωρούσε πως θα τον στηρίζαμε για να αλλάξει το Σύνταγμα για να του δοθούν υπερεξουσίες. Στο Ντολμά Μπαξέ, καταλήξαμε σε ένα σχέδιο, αλλά όταν ο Ερντογάν κατάλαβε πως δεν θα στηρίξουμε τα σχέδιά του για την προεδρία και το Σύνταγμα, όταν κατάλαβε ότι από αυτή την συμφωνία δεν θα βγει κερδισμένος, άλλαξε γραμμή, υπαναχώρησε και υπονόμευσε την ειρηνευτική συμφωνία.

⚫ Δεν ήταν όμως πάντα έτσι ο Ερντογάν. Θυμάμαι πως, αρχικά, εμφανιζόταν ως μεταρρυθμιστής, μιλούσε για δημοκρατία. Τουλάχιστον αυτό έλεγαν στην Ευρώπη. Στη συνέχεια μεταλλάχθηκε και τώρα φαίνεται να προσεγγίζει την εθνικιστική Δεξιά και να λειτουργεί ως ενός ανδρός αρχή.

Ο Ερντογάν είχε την πρόθεση να κυριαρχήσει στον μουσουλμανικό κόσμο, να γίνει ο ηγέτης σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά σε αυτή τη φιλοδοξία του βρήκε εμπόδιο το κουρδικό δημοκρατικό κίνημα που του έθαψε το όνειρο.

Σε αυτή την πορεία, του βγήκε αυτό που έκρυβε μέσα του, ο ακραίος εθνικισμός. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, όταν ήταν νέος συμμετείχε σε εθνικιστικά κινήματα και οργανώσεις.

Οταν διαπίστωσε τι συμβαίνει στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά το Κομπάνι, πως ακυρώνονται τα σχέδια του, εγκατέλειψε τον δρόμο της ειρήνης με τους Κούρδους της Τουρκίας και αγκάλιασε και πάλι τους εθνικιστές.

⚫ Αυτές τις μέρες ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει τους Κούρδους σε συριακό έδαφος, υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για στρατιωτική εισβολή. Φοβάστε μια γενίκευση του πολέμου;

Επίσημα δεν έχουν εισβάλει τουρκικά στρατεύματα εντός της Συρίας. Αλλά, ανεπίσημα, υπάρχει τουρκικός στρατός και πολεμάει στο συριακό έδαφος εδώ και χρόνια.

Συνεργάζονται με δύο ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, προστατεύουν τους τζιχαντιστές και την Αλ Νούσρα (θυγατρική οργάνωση της Αλ Κάιντα). Γνωρίζουμε ότι αυτές οι οργανώσεις αποτελούν το μακρύ χέρι της Τουρκίας, βοηθιούνται από την Τουρκία, περνάνε μαχητές και όπλα από τουρκικό έδαφος με την συνεργασία των τουρκικών Αρχών.

Χρησιμοποιούν ως διέλευση την περιοχή από το Χαλέπι μέχρι τη Ράκα [άτυπη «πρωτεύουσα» του «Ισλαμικού κράτους» στη Συρία].

Οι Κούρδοι προσπαθούν να κλείσουν, να σφραγίσουν αυτόν τον διάδρομο από την Τουρκία προς τους ισλαμιστές και να τον ξεκαθαρίσουν από την παρουσία των τζιχαντιστών.

Οι Κούρδοι επιδιώκουν να αποκόψουν τον ανεφοδιασμό τους και να σταματήσει να περνάει τουρκική βοήθεια προς αυτές τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Γι’ αυτό η Τουρκία βομβαρδίζει τώρα τους Κούρδους, γιατί δεν θέλει να αποκοπεί αυτός ο διάδρομος.

⚫ Εχουμε όμως και την ανάμιξη Ρώσων και Αμερικανών στην περιοχή, που, παρά τις διαφορές τους, πρακτικά στηρίζουν και οι δύο τους Κούρδους της Συρίας. Αυτό τους φέρνει ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα.

Αμερικανοί και Ρώσοι έχουν κοινό σημείο, τον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές.

Ο Ερντογάν έχει πάρει τον λάθος δρόμο, θα αντιμετωπίσει προβλήματα, όχι μόνο με Ρώσους και Αμερικανούς, αλλά ακόμη και με τον ΟΗΕ.

⚫ Υπάρχει και ένα νέο στοιχείο, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποφασίσει κάποια ανάμιξη στον πόλεμο στη Συρία, αν και δεν ξέρουμε τι θα κάνει στο μέλλον. Οσο για τον τουρκικό στρατό, δεν μπορεί να εισβάλει στη Συρία χωρίς απόφαση από τον ΟΗΕ.

Πιστεύω ότι η Τουρκία απειλεί πως θα εισβάλει αλλά δεν θα τολμήσει να το κάνει.

⚫ Εσείς τι όραμα έχετε για την Τουρκία και ευρύτερα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής;

Η Τουρκία πρέπει να πάψει να φέρεται ως αυταρχική δύναμη και πρέπει να αγκαλιάσει τον δρόμο της δημοκρατικής αποκέντρωσης του κράτους.

Στη Μέση Ανατολή πρέπει να επικρατήσει ένα δημοκρατικό μοντέλο, με ανοχή στη διαφορετικότητα, με ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών, των εθνοτήτων, των θρησκειών, με στήριξη των μειονοτήτων και αποδοχή όλων των «ταυτοτήτων».

Αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο, το πρότυπο για την περιοχή για να ευημερήσουν οι λαοί.

⚫ Πώς αποτιμάτε την επίσκεψή σας στην Ελλάδα;

Πολύ θετικά. Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με την ιδιότητά του ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα με το οποίο έχουμε στενή σχέση, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του μας δέχτηκαν πολύ θερμά, αλλά και ο ελληνικός λαός μάς δείχνει τα φιλικά του αισθήματα.

Είναι πολύ φιλικοί οι Ελληνες. Αν και ήταν η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα, ένιωσα σαν να έχω ξανάρθει πολλές φορές.

Ελπίζουμε να συσφίγξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας, όχι μόνο ως κόμματα, το HDP και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέσα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση και στα κινήματα.

Αυτή ήταν η πρώτη μου επίσκεψη αλλά δεν θα είναι η τελευταία.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: