3.2.16

Ο Ai WeiWei παίρνει τη θέση του Αϊλάν...

Ο φημισμένος Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής ο Αϊ Βέιβεϊ.

Tην εικόνα του μικρού Αϊλάν που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη, μια εικόνα που στοιχειώνει τον καθένα μας και αντιπροσωπεύει όλη την...
προσφυγική κρίση, αναπαριστά ο Αϊ Βέιβεϊ.

Ο φημισμένος Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής ξάπλωσε πάνω στα βότσαλα σε παραλία της Λέσβου, σε μια στάση παρόμοια με το άψυχο κορμάκι του Αϊλάν Κουρντί που ξεβράστηκε στην Αλικαρνασσό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για μια ακόμα φορά επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει για τα δεινά των προσφύγων.

Σύμφωνα με την Washington Post, τη φωτογραφία τράβηξε ο φωτογράφος Ρόιτ Τσάουλα για το περιοδικό India Today και παρουσιάζεται σε έκθεση στην Art Fair Ιndia.

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα ο συνιδρυτής της φουάρ, Σάντι Ανγκους: «Είναι μια εμβληματική εικόνα, πολύ πολιτική, ανθρώπινη. Η εικόνα είναι στοιχειωμένη και αντιπροσωπεύει όλη τη μεταναστευτική κρίση και την απελπισία των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους για ένα καλύτερο μέλλον».

Την περασμένη Πέμπτη ο Aϊ ΒέιΒεϊ βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο λιμάνι της Μυτιλήνης και οι φωτογραφίες και τα βίντεό του που απεικονίζουν πρόσφυγες «ανέβηκαν» στη σελίδα του στο Facebook (#refugees, #lesvos).

Tην προηγούμενη ημέρα ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως κλείνει την έκθεσή του με τίτλο «Ruptures» στο μουσείο της Κοπεγχάγης Faurschou Foundation, διαμαρτυρόμενος για τον νόμο που επιτρέπει στις αρχές της Δανίας να κατάσχουν τα τιμαλφή όσων αιτούνται άσυλο.

Οπως δήλωσε στην Guardian: «Είναι κάτι πολύ απλό, πολύ συμβολικό. Δεν μπορώ απλώς να παρακολουθώ τα γεγονότα, να αποδέχομαι αυτές τις πολιτικές, έπρεπε να δράσω και έτσι πήρα την απόφαση αυθόρμητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: