29.12.21

Έως τις 12:00, χωρίς μουσική και με καθήμενους η εστίαση - Έως τις 2:00 το ρεβεγιόν...


«Είμαστε σε επαφή με ιδιώτες για να ενισχυθεί το ΕΣΥ»...

ΒΙΝΤΕΟ

Ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης,  μετά και την πρωινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρχικά, τα μέτρα επρόκειτο να... τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022, ωστόσο λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων και της επέλασης της μετάλλαξης Omicron, αποφασίστηκε η επίσπευση της εφαρμογής τους. Ειδικότερα, από αύριο τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα. 

Εξαίρεση η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, χωρίς μουσική, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να συγκληθεί. Το ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ως εκ τούτου, οι νοσηλείες είναι σοβαρές. Στην κοινότητα, η μετάλλαξη Omicron είναι η κυρίαρχη, τόσο αναφορικά με τα κρούσματα που είδαμε χθες, όσο και με αυτά που θα δούμε σήμερα. Η μετάλλαξη Omicron κυριαρχεί. Όμως, το ΕΣΥ δέχεται πίεση και από τη Δέλτα. Η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για παροχή προσωπικού. 

Οι νοσηλείες, σύμφωνα με τα στοιχεία από το εξωτερικό, είναι ηπιότερες και όχι τόσων ημερών. Η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες απο την Omicron και πρέπει να πάψουν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν την καλύπτουν. Οι πιο ήπιες νοσήσεις έχουν να κάνουν ακριβώς με τους εμβολιασμούς. Παράλληλα, άνω του 75% που δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν κάνει. 

Η κυβέρνηση, ανέφερε, το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο, όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς επίσης και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμών.  

Τα μέτρα εφαρμόζονται από αύριο το πρωί. 

Σε διασκέδαση και εστίαση επιτρέπεται έως τις 12:00 το βράδυ, σε τραπέζια με καθήμενους έως έξι ατόμων και χωρίς μουσική. Για το ρεβεγιόν, το ωράριο θα ισχύει έως τις 2 το πρωί. Ωστόσο ισχύει απαγόρευση ορθίων και μουσικής. Όλα τα άλλα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τηλεργασία και χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την εστίαση και στα σούπερ μάρκετ, όσον αφορά επίσης στο ζήτημα των γηπέδων και τη χωρητικότητά τους ξεκινούν αύριο το πρωί. 

Αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Γι' αυτό, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ. Μέσα στις απαγορεύσεις, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους. 

Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό. Έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και θεωρούμε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική ζωή. Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: