31.12.21

Η σύγκρουση για τα τεστ...


Αλλάζουν τους «κανόνες», δέχονται σφοδρά πυρά...

Με τα ρεκόρ σε κρούσματα να σπάνε καθημερινά, την Όμικρον να κυριαρχεί σε όλη την επικράτεια και τους πολίτες να συνωστίζονται σε ουρές για ένα τεστ, αγωνιώντας για την υγείας τους εν μέσω εορτών, η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά στον δρόμο της πρόκλησης.

Κι ενώ το... σύστημα έχει «μπουκώσει» και παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων των PCR test και η δυσφορία για τις τιμές τόσο στα μοριακά όσο και στα rapid μεγαλώνει, οι χθεσινές δηλώσεις κατά την τελευταία ενημέρωση του 2021 προκάλεσαν σύγχυση και αντιδράσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εμμέσως πλην σαφώς, συνέστησε στους πολίτες που έχουν διαγνωσθεί θετικοί μέσω rapid να μην πηγαίνουν για μοριακό τεστ, μια πρακτική που ήταν «κανόνας» τον προηγούμενο καιρό, αλλά να κάθονται σπίτια τους. 

Επικαλούμενη δε την ταλαιπωρία των πολιτών σημείωσε «επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR», ανατρέποντας αυτά που μέχρι τώρα ήξερε ο κόσμος.

«Δεν χρειάζεται συχνά PCR test, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες. Κάνουμε rapid test που έχει μια διατίμηση και είναι φθηνή. Αν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε. Αν έχουμε πολύ έντονα συμπτώματα να πάει κάποιος» πρόσθεσε, την ώρα που εδώ και πολλούς μήνες πολίτες και νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί από το μεγάλο κόστος τέτοιων τεστ.

Προηγουμένως η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είχε διευκρινίσει ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη θετικότητα με μοριακό τεστ. Κατά την ενημέρωση η καθηγήτρια και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για θέματα της πανδημίας φρόντισε απ' τη μεριά της να τονίσει πόσο «σημαντικό» και «εύχρηστο» όπλο είναι στα χέρια μας το rapid test, αν και παρατήρησε πως έχουν κατάτι χαμηλότερη ευαισθησία από τα PCR.

Παράλληλα και ο Γκίκας Μαγιορκίνης επέλεξε να υπογραμμίσει την αξιοπιστία των rapid test και να υποστηρίξει ότι «το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid», προσθέτοντας πως «η PCR είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη».

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σε μια περίοδο που ένα από τα βασικά αιτήματα από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή η συνταγογράφηση των τεστ και η παρέμβαση για τις τιμές στην αγορά, βρίσκεται ξανά το επίκεντρο και, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την ισχυρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κρατά σταθερά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνες αλχημείες με τον Νάσο Ηλιόπουλο να τονίζει ότι «η προτροπή της κυρίας Γκάγκα στους πολίτες να μην κάνουν pcr τεστ φανερώνει ανησυχητική απώλεια ελέγχου της κατάστασης. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ορίσει ότι πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο με pcr. Η λύση είναι μια: άμεση οργάνωση δημόσιου και δωρεάν συστήματος ιχνηλάτησης της πανδημίας».

«Κύριε Μητσοτάκη αφήστε τα “σουλάτσα” και στήστε δίκτυο για δωρεάν, μαζικά τεστ εδώ και τώρα» σχολίασε από την πλευρά του το ΜέΡΑ25.

Την ίδια ώρα, ήδη έχει ξεκινήσει μέσω της πλατφόρμας Avaaz εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την παροχή δωρεάν PCR τεστ προς όλους.

Εκτός τόπου και χρόνου ο Θ. Πλεύρης

Στην κριτική αποφάσισε να απαντήσει με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Υγείας, ο οποίος στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την κατά το δοκούν ερμηνεία και εφαρμογή κανόνων ισχυρίστηκε ότι «όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».

Ο Θ. Πλεύρης πρόσθεσε πως «η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές».

Τα λόγια του υπουργού δεν έμειναν αναπάντητα από την Κουμουνδούρου η οποία σημείωσε «ο κ. Πλεύρης αντί να παριστάνει τον πλασιέ διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν, ας πει ότι είναι φθηνά τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ στις οικογένειες που ματώνουν πληρώνοντας από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα δεκάδες ως και εκατοντάδες ευρώ, για να δουν αν έχουν νοήσει και για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μοριακό τεστ. Όσο για την πλήρη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, είναι τόσο καλή που δυο μέρες πριν τα 35.000 κρούσματα οδηγούσε τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και είναι αισιόδοξος»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: