31.12.21

Ασχολούμαστε - και πότε - με τους συγγενείς των πολιτικών;...


Γιώργος Καρελιάς

Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξοργισμένος από τις επιθέσεις εναντίον της Δήμητρας Λιάνη, είχε πει τη φράση: «Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα».

Ήταν η εποχή που η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μέσω... φιλικών (ή άλλων εχθρικών προς τον Ανδρέα, τουτέστιν «Αυριανή») εφημερίδων, είχε εντάξει στην πολιτική σύγκρουση τη σύζυγο του τότε πρωθυπουργού. Η σύγκρουση αυτή είχε φτάσει σε επίπεδα χυδαιότητας. Ο «αυριανισμός», τον οποίος είχε εκθρέψει τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, στρεφόταν εναντίον του.

Θυμήθηκα τη συγκεκριμένη φάση της πολιτικής μας ζωής, καθώς διάβασα την ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κυκλοφορία φημών ότι ο γιος του πρωθυπουργού, που νοσεί από κορονοϊό, «έσπασε την καραντίνα».

Δύο αρχικές παρατηρήσεις:

Πρώτον, κανένα στέλεχος της αντιπολίτευσης - ούτε καν ο συνήθης ύποπτος Πολάκης - δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Ασχολήθηκαν μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, μια που το θέμα ανακινήθηκε, θα αρκούσε μια λιτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού, που να έλεγε: «Ο γιος του πρωθυπουργού προσεβλήθη από κορονοϊό. Είναι ασυμπτωματικός και παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι του». Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν ο νεαρός Μητσοτάκης απαντούσε ο ίδιος με μια χιουμοριστική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Αντ’ αυτού διαβάσαμε μια οργίλη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της… Νέας Δημοκρατίας, η οποία κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «troll του διαδικτύου και φιλικά του μέσα και ιστοσελίδες κάνουν πόλεμο λάσπης κατά του πρωθυπουργού». 

Πρώτη παρατήρηση: πριν από μερικά χρόνια φιλικά προς τη ΝΔ μέσα ενημέρωσης έκαναν «πόλεμο λάσπης» εναντίον του (πρωθυπουργού τότε) Αλέξη Τσίπρα, με βιτριολικά δημοσιεύματα για τη σύντροφό του. Πίσω από αυτά ήταν η επίσημη ΝΔ; Αν παραδεχτεί ότι ήταν, όντως η σημερινή της ανακοίνωσή δικαιολογείται. 

Δεύτερη παρατήρηση: Φαίνεται ότι στην Πειραιώς (όπως παλιά λέγαμε Ρηγίλλης) ευδοκιμούν γαλάζιοι Πολάκηδες. Μόνο που αυτοί κρύβονται πίσω από ανώνυμες ανακοινώσεις.

Σε ό,τι μας αφορά: τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι έχουν υποχρέωση να τηρούν έναν κανόνα: να ασχολούνται με τους πολιτικούς, τις πράξεις και παραλείψεις τους και όχι με τα γυναικόπαιδά τους, τους συγγενείς τους εν γένει. Εκτός εάν αυτοί εκμεταλλεύονται τη συγγένεια για να αποκομίσουν κάποιο όφελος. Τότε δεν ισχύει ο κανόνας που προαναφέραμε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του υιού Μητσοτάκη, δεν παρενέβη κανένα κόμμα. Το θέμα «φούσκωσε» από την ανακοίνωση της ΝΔ, που ήταν και αχρείαστη και ανόητη. Το κόμμα δεν είναι κηδεμόνας των παιδιών του αρχηγού του. Πόσο μάλλον όταν είναι ενήλικα και μπορούν να απαντήσουν, με χίλιους τρόπους, τα ίδια.

Εν κατακλείδι: αν τα γυναικόπαιδα μείνουν έξω από την πολιτική σύγκρουση, η πολιτική ζωή μόνο κέρδος θα έχει...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: