31.12.21

Με ρεκόρ κρουσμάτων υποδέχεται η Ευρώπη το 2022...

 Με τους χειρότερους οιωνούς σε σχέση με την πανδημία αποχαιρετά η Γηραιά Ήπειρος το 2021, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μόνο σήμερα... τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κατέρριψαν προηγούμενα αρνητικά ρεκόρ τους, με τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον».

Το απόλυτο ρεκόρ των 232.200 ημερήσιων κρουσμάτων της Covid - 19, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλία, με τη χώρα στο κατώφ.λι του 2022, να προετοιμάζεται να γιορτάσει σε πιο «ήσυχους ρυθμούς» την έλευση του νέου έτους, καθώς ακυρώθηκαν πολλές εκδηλώσεις με επιδείξεις πυροτεχνημάτων και οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να φοράνε μάσκες.


Οι νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες ξεπερνούν τις 200.000 για τρίτη συναπτή ημέρα, με τη Γαλλία να αποτελεί ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας, καθώς το κύμα κρουσμάτων που συνδέονται με την παραλλαγή Όμικρον σαρώνει την Ευρώπη.

Στο Παρίσι, η παραδοσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ακυρώθηκε, διότι η δημοτική αρχή ανέφερε πως φοβάται ότι η εκδήλωση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων, που δεν θα μπορούν να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Οι εβδομάδες που θα έρθουν θα είναι δύσκολες, όλοι το γνωρίζουμε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ενόψει της έλευσης του νέου έτους.

►Κατά πόδας και η Βρετανία που ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με 189.846 νέες μολύνσεις Covid-19, μια μέρα μετά τα 189.213 περιστατικά.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, 12.395 ασθενείς Covid-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στην Αγγλία, σχεδόν 850 περισσότεροι από τους 11.542 χθες.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 203 νέοι θάνατοι.

►Στις υψηλότερες θέσεις των αρνητικών ρεκόρ φιγουράρει και η Ελλάδα, η οποία σήμερα έσπασε και το φράγμα των 40.000 κρουσμάτων σε μια ημέρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 40.560 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν από επιπλοκές της Covid-19 άλλοι 76 ασθενείς και 627 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

►Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ 30.829 κρουσμάτων από 28.659 χθες, με την παραλλαγή Όμικρον, που εξαπλώνεται ραγδαία, να αποτελεί το 83% όλων των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η υγειονομική αρχή DGS κατέγραψε 18 θανάτους από COVID-19, από 16 χθες, Πέμπτη, έναντι 300 και πλέον θανάτων την ημέρα στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η Πορτογαλία είχε μόλις αρχίσει την εμβολιαστική εκστρατεία.

Ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας παρέμεινε σταθερός στους 145, επίσης πολύ πιο κάτω από τους 900 στις αρχές του 2021.

Η Πορτογαλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο, με περίπου 87% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ενόψει των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά, η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και των μπαρ και επέβαλε υποχρεωτικά τεστ COVID-19 για την είσοδο σε ξενοδοχεία, καζίνο και εστιατόρια και όριο 10 ατόμων στις συναθροίσεις σε εξωτερικό χώρο.

►Στην Ιταλία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 144.243 νέα κρούσματα και 155 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.224.025 διαγνωστικά τεστ, το 11,8% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.260 ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 11.150

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάντως, του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, η παραλλαγή «Δέλτα», στις 20 Δεκεμβρίου ανιχνεύθηκε στο 79% του συνόλου των κρουσμάτων. Η παραλλαγή «Όμικρον», την ίδια ημέρα δεν ξεπερνούσε το 21%, αλλά συνέχιζε να εξαπλώνεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, οι μολύνσεις -προσθέτει το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας- αυξάνονται κυρίως στους πολίτες κάτω των 40 ετών. H επόμενη καταγραφή, σε εθνική κλίμακα, θα γίνει στις 3 Ιανουαρίου.

Στην φάση αυτή, οι τέσσερις ιταλικές περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα είναι εκείνες με πρωτεύουσες την Περούτζια, το Μιλάνο, τη Φλωρεντία και το Τορίνο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του ιού, οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν ικανοποίηση, ιδίως για την ανταπόκριση των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας: έως τώρα έχει λάβει την αναμνηστική δόση το 71% των κατοίκων της χώρας άνω των 80 ετών και το 57% όσων έχουν ξεπεράσει τα 70. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί αιτία ανησυχίας το ότι 5,5 εκατ. κάτοικοι της Ιταλίας ακόμα δεν έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: