31.12.21

Μια πραγματικά καλή χρονιά...


Το 2022 δεν ξεκινά με τις πλέον αισιόδοξες προϋποθέσεις. Κλείνουμε ήδη δύο χρόνια πανδημίας και η κοινωνία είναι κατάκοπη, ενώ μετράει και περισσότερες από δύο δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Η οικονομία έχει δεχτεί επίσης σοβαρά πλήγματα, πολύ... περισσότερο που κουβαλάει στην πλάτη της δέκα χρόνια αλλεπάλληλων Μνημονίων. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση δραματικής ανασφάλειας, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και ο κόσμος της εργασίας παλεύει να τα βγάλει πέρα σε συνθήκες τρομακτικής ανεργίας και καθήλωσης του κατώτατου μισθού.

Και η διαχείριση αυτής της κατάστασης βρίσκεται στα χέρια μιας κυβέρνησης η οποία κάνει δύο πράγματα. Από τη μία αυτογελοιοποιείται με την αδυναμία της να πάρει αποτελεσματικά μέτρα, με την πρεμούρα της να κηρύξει το τέλος της πανδημίας, με τις γκάφες που διαπράττει τη μία πάνω στην άλλη ή με την αδυναμία της να βρει την έκθεση των Τσιόδρα-Λύτρα και να διαβάσει τι λέει μέσα. Και από την άλλη φροντίζει μεθοδικά όλα τα συμφέροντα με τα οποία διαπλέκεται.  

Έχει ενισχύσει αποφασιστικά την κερδοφορία των ιδιωτών της Υγείας εγκαταλείποντας στην τύχη τους τα δημόσια νοσοκομεία και αρνούμενη να ενισχύσει το ΕΣΥ με ΜΕΘ και προσωπικό.  Έχει στηρίξει τους μεγαλοεργοδότες προσφέροντάς τους δωρεάν υπερωρίες, ουσιαστική απουσία ελέγχων και μεροληπτικούς εργασιακούς νόμους.  

Έχει αποκλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης.  Έχει εκχωρήσει ήδη φιλέτα του Δημοσίου, χωρίς μάλιστα ούτε 1 ευρώ κέρδος για το κράτος, και έχει δημιουργήσει άνετο χώρο για τα καρτέλ. Και συνεχίζει να κλείνει ντιλ φορτώνοντας το δημόσιο συμφέρον με ζημιές και τους προσωπικούς της λογαριασμούς με μίζες.

Τα ψέματα έχουν τελειώσει. Η κοινωνία πρέπει πια να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά και την επιβίωσή της απαιτώντας αύξηση του κατώτατου μισθού, ρύθμιση του χρέους της πανδημίας, στήριξη του κοινωνικού κράτους, και ειδικά της Υγείας και της Παιδείας, δημόσια εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μόνο μέσα από τη διεκδίκηση της συλλογικής μας αξιοπρέπειας το 2022 μπορεί να είναι μια πραγματικά καλή χρονιά...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: