30.12.21

100.000 κρούσματα την ημέρα...


Για τη ραγδαία έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για ταχύτατη διασπορά...

Ερωτηθείς μάλιστα, στην τηλεόραση του ANT1, για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι η αύξηση είξναι είναι ιλιγγιώδης και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους.

Αναφερόμενος στη νέα παραλλαγή, παρατήρησε πως ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων, προσθέτοντας, παράλληλα πως η τρίτη δόση του εμβολίου μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.

Τέλος, ο κ. Γώγος είπε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όπως το πρωτόκολλο λειτουργία των σχολείων.

Από πλευράς του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, είπε ότι τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την παραλλαγή Όμικρον, δείχνουν ότι ο χρόνος νοσηλείας για όσους ασθενούν είναι μικρότερος από αυτόν που χρειαζόταν για την παραλλαγή Δέλτα.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι φαίνεται πως όταν κάποιος ασθενήσει από την Όμικρον είναι προστατευμένος και έναντι της Δέλτα, αλλά ένα στοιχείο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι πόσοι από τους υγειονομικούς θα προσβληθούν και δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ο κ. Δημόπουλος είπε επίσης ότι τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: