30.12.21

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τέσσερις παράγοντες...


...που αποκλείουν άμεσα πρόωρες εκλογές...

Στριμωγμένη στα σκοινιά θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω των τραγικών λαθών και παραλείψεών της στα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας, γι’ αυτό κι απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής στις... κάλπες, τουλάχιστον όχι μέχρι την προσεχή άνοιξη.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως δύο ακόμα παράγοντες αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρώτος σχετίζεται με την απλή αναλογική και με τη δυσκολία συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού.

«Πολύ δύσκολα το πρώτο κόμμα θα καταφέρει να συγκεντρώσει το μίνιμουμ ποσοστό του 37,5% που απαιτείται για την αυτοδυναμία σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη», επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες προσθέτουν πως ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με το ΚΙΝΑΛ και με τη διάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, τουλάχιστον ως πρώτο δείγμα γραφής, να μην πολιτεύεται ως καβάτζα της ΝΔ.

«Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει και οι επιθέσεις από το κυβερνών κόμμα, επίσημες και με διαρροές, στη Χαριλάου Τρικούπη», παρατηρούν οι ίδιοι κύκλοι.

Από το πρώτο ραντεβού Τσίπρα- Ανδρουλάκη, πάντως, το οποίο αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, θα φανούν πολλά για την πιθανότητα άμεσης συγκρότησης προοδευτικού μετώπου.

Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου αισθάνονται δικαιωμένοι για το αίτημα περί εκλογών, εκτιμώντας πως οι συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες θα τις καταστήσουν νωρίτερα παρά αργότερα αναπόφευκτες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καλέσει τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν πάνω στις προγραμματικές του προτάσεις, όπως έχουν διατυπωθεί σε κάθε πεδίο πολιτικής. Είναι ευκαιρία και για τις ηγεσίες, που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα στα ζητήματα της εποχής και τις πολιτικές που απαιτούνται, να το πράξουν. 

Ανάγκη της κοινωνίας αποτελεί η ανάδειξη, από την κάλπη της απλής αναλογικής, μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα πολεμήσει τις ανισότητες. Το μέγεθος και η επιτακτικότατα αυτής της ανάγκης δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα διαδικασιών σε κανένα κόμμα. 

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Οικονομικά συμφέροντα και νεοφιλελευθερισμός θα εντείνουν την προσπάθειά τους απέναντι στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Όμως αυτή την προοπτική θα την επιβάλει ο λαός», σχολιάζουν με νόημα στην Κουμουνδούρου...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: