30.12.21

Η επιτελική αριστεία ενταφιάστηκε στο Ζαγόρι...


Τα πολιτικά-επικοινωνιακά συντρίμμια του επιτελικού αλαλούμ στο πεδίο των μέτρων-ημίμετρων μετά και της ανάδειξης του ελλείμματος πρωθυπουργικής ενσυναίσθησης καλούνται να διαχειριστούν οι ένοικοι του Μαξίμου. Το νέο έτος συναντά την πολυδιαφημισμένη επιτελική μηχανή σε πλήρη αποσύνθεση με το... αφήγημα της αριστείας να ενταφιάζεται στην Αρίστη Ζαγορίου. 

Οι ολιγοήμερες διακοπές του κ. Μητσοτάκη του κ. Μητσοτάκη, όταν τα κρούσματα έσπαγαν το φράγμα των 20.000, διεγείρουν το θυμικό των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα και καθιστούν έκθετο τον πρωθυπουργό ακόμα και στη γαλάζια βάση. Η προσπάθεια μάλιστα του κυβερνητικού εκπροσώπου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ελάχιστες φορές έχει λείψει από το Μαξίμου επιδείνωσε το κλίμα. 

Με φαστ τρακ διαδικασίες η δήλωση του κ. Οικονόμου συνοδεύτηκε από τις φωτογραφίες που απεικόνιζαν τις ορθοπεταλιές στην Πάρνηθα, το κορωνογεύμα στην Ικαρία και τις βουτιές στην Κρήτη. Υπό αυτό το πρίσμα, το γαλάζιο επιτελείο έσπευσε να θολώσει τα νερά υπερπροβάλλοντας τη χθεσινή πρωινή συνάντηση Μητσοτάκη - Τσιόδρα.

Αψήφησε την επιστημονική κοινότητα

To τελευταίο δίμηνο ωστόσο η κυβέρνηση αψήφησε την επιστημονική κοινότητα και πλέον τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Στις 3 Νοεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός διατράνωνε στο MEGA ότι η πανδημία δεν έχει ξεφύγει, η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα αντιπαρέβαλλε τις προβλέψεις επιστημόνων περί 10.000-15.000 κρούσματα. «Ξέρετε πόσες προβλέψεις έχω δει κατά καιρούς που πέσανε πάρα πάρα πολύ έξω;» αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης, εμμένοντας στο αφήγημα της πανδημίας των ανεμβολίαστων. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή δε, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ρωτούσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από πού γνωρίζουν «δήθεν» για το 5ο κύμα της πανδημίας.

Σώσαμε τα Χριστούγεννα...

Στην τελευταία συνεδρίαση, ωστόσο, του Υπουργικού Συμβουλίου (21 Δεκεμβρίου) έδειξε να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των επιστημόνων, επιδιώκοντας ωστόσο να κερδίσει χρόνο. Κατά την τοποθέτησή του δεν είχε αποκλείσει, από τις πρώτες εβδομάδες του 2022, να δρομολογηθούν ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Παίζοντας το παιχνίδι των καθυστερήσεων, ο πρωθυπουργός επεδίωξε την αποφυγή της οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι σώθηκαν τα Χριστούγεννα, προκαλώντας την αντίδραση του Νάσου Ηλιόπουλου. «Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό αφήγημα» τόνισε χθες στο Κόκκινο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. καταγγέλλοντας ότι η Ν.Δ. «δεν κάνει ούτε τα αυτονόητα, όπως το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής να γίνει μη επιστρεπτέα, ή όπως η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους πανδημίας".

O Γιάννης Οικονόμου ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Δεν δίστασε -προχθές στο τελευταίο μπρίφινγκ- να δηλώσει ότι «κανείς στη νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», παρακάμπτοντας ότι υπάρχει ένα μονοθεματικό ΕΣΥ, με 2,5 χιλιάδες λιγότερους εργαζόμενους και έναν προϋπολογισμό που βασίζεται στην παραδοχή, ότι η πανδημία λήγει. 

Χθες ωστόσο αναγκάστηκε να ρίξει τους τόνους, χαρακτηρίζοντας «αρκετά επιβαρυμένο το Σύστημα Υγείας» και προτάσσοντας την ανάγκη της προστασίας των ηλικιών 60+. Δεν αναφέρθηκε πάντως -όπως αναμενόταν- στο καθολικό αίτημα για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλα, την έλλειψη επαφής των ενοίκων του Μαξίμου με την πραγματικότητα αποτύπωσε και η χθεσινή ανάρτηση του Α. Σκέρτσου. «Η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα της μικρής καθυστέρησης στην έλευση της «Ο» συγκριτικά με άλλες χώρες» διαπίστωσε ο υπουργός Επικρατείας στη σκιά των αλλεπάλληλων αρνητικών ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων. 

Το οξύμωρο είναι, ότι ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος λάνσαρε το αφήγημα της πανδημίας των ανεμβολίαστων ο ίδιος έγραψε πως «είναι κακόβουλη πλάνη να αναπαράγεται, ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τους εμβολιασμένους από τη νόσηση ή τη μετάδοση. Ο εμβολιασμός περιορίζει αισθητά τα βαριά συμπτώματα»...

Κύρτσος: Αποκλείεται να μάθουν

«Ο αιφνιδιασμός από Όμικρον θέτει ζήτημα ποιότητας ‘επιτελείου’ Μαξίμου. Έπεσαν έξω: Σε αντιμετώπιση πανδημίας. Προετοιμασία ΕΣΥ. Απολιγνιτοποίηση, ενεργειακό, ακρίβεια. Δεν δέχονται αμφισβήτηση του έργου τους. Αποκλείεται να μάθουν» ήταν η χθεσινή ρουκέτα του Γ. Κύρτσου...

Κώστας Σαββόπουλος 

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: