30.12.21

Ψέματα, κομπασμοί, παλινωδίες...


Το 2021 μας αφήνει τραγική κληρονομιά...

Γιώργος Καρελιάς

Το 2021 φεύγει αύριο κατά τρόπο πολύ χειρότερο από το 2020. Διότι πέρσι υπήρχε η δικαιολογία του ξαφνικού και άγνωστου κακού που μας βρήκε. Ακόμα και βαριά λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν συγχωρητέα. Και κάπως έτσι τη σκαπούλαρε πέρσι η, φρέσκια ακόμα, κυβέρνηση Μητσοτάκη, μολονότι μετά την πρώτη φάση της... πανδημίας, την οποία αντιμετώπισε επιτυχώς, άρχισε να χάνει τον μπούσουλα και στο δεύτερο κύμα έχασε και την μπάλα.

Παρά τον επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό «μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τα διορθώνουμε», αυτό ήταν το μόνο που δεν έκαναν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του τη χρονιά που φεύγει. Τα ψέματα, η ωραιοποίηση της κατάστασης και οι κομπασμοί ότι όλα τα έκαναν καλώς και μάλιστα πρωτοπορούσαν στην Ευρώπη ήταν στην ημερήσια διάταξη. 

Το χειρότερο, μέσα σε όλα αυτά, ήταν ότι, κάθε φορά που η κυβέρνηση κατέγραφε μια γκάφα ή μια αποτυχία, επιχειρούσε να την δικαιολογήσει μεταθέτοντας τη συζήτηση στο τι κάνει η αντιπολίτευση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως ένα βαθμό δεν τα πήγε άσχημα, αφού εκεί υπάρχει ο ανεκδιήγητος Πολάκης, ο καλύτερος σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του.

Όμως, αυτή μέθοδος-η ενοχοποίηση κάποιου άλλου για να καλυφθούν οι δικές της ευθύνες- κάποια στιγμή παύει να είναι αποδοτική. Ας θυμηθούμε:

1. Δεν ήταν η αντιπολίτευση που κήρυξε το τέλος της πανδημίας. Ηταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, από τον Φεβρουάριο κιόλας, όταν έλεγε ότι… βλέπει «όχι μόνο φως στο τούνελ, αλλά και το τέλος του τούνελ». Ηταν ο ίδιος που έλεγε ότι διανύουμε «το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία». Εχουν περάσει δέκα μήνες και το μόνο φως που βλέπουμε στο τούνελ είναι «το φως του τρένου που έρχεται καταπάνω μας»(Ρόμπερτ Λόουελ, Αμερικανός ποιητής).

2. Δεν ήταν καμιά αντιπολίτευση που είπε ότι έχουμε 1300 ΜΕΘ. Ηταν ο κ. Μητσοτάκης και οι επί της Υγείας υπουργοί του που το διαλάλησαν urbi et orbi , δημιουργώντας την εντύπωση ότι όποιος αρρωστήσει βαριά και χρειαστεί Εντατική θα την έχει. Αλλά-φεύ- επρόκειτο για ψευδαίσθηση, που στηρίχτηκε σε ένα συνειδητό ψέμα. Δεκάδες άνθρωποι πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ή σε ΜΕΘ που φτιάχτηκαν με τη μέθοδο «αρπακόλλα». Κι αυτό δεν το είπε κανένας αρχηγός της αντιπολίτευσης. Το γράφει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και το είπε ένας καθηγητής που δεν μπορεί να τον καταχωρίσουν στους…αναρχοκομμουνιστές.

3. Δεν ήταν ο Τσίπρας ούτε οποιοσδήποτε άλλος από την αντιπολίτευση, που τη μια μέρα έλεγαν και την άλλη ξέλεγαν. Ο Πλεύρης και ο Οικονόμου ανακοίνωσαν την υποχρέωση για διενέργεια ράπιντ τεστ τις ημέρες των εορτών και την επομένη το ακύρωσε, ως καλός πατερούλης, ο πρωθυπουργός. Κανένας αντιπολιτευόμενος δεν ανακοίνωσε μέτρα που θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου του νέου έτους. Ηταν ο Πλεύρης που τα ανακοίνωσε και ο ίδιος την επομένη τα έφερε πέντε μέρες νωρίτερα, αναστατώνοντας ξανά χιλιάδες ανθρώπους, που άλλα προγραμμάτιζαν και άλλα τους έρχονται.

Αλήθεια, ποια δικαιολογία υπάρχει για αυτές τις παλινωδίες; Υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων; Ο υπουργός Υγείας και ο πρωθυπουργός δεν ακούνε ούτε διαβάζουν όσα προβλέπουν εδώ και ένα μήνα δυο-τρεις επιστήμονες που προειδοποίησαν για ό,τι βλέπουμε σήμερα; Στον φιλικό τους «Σκάι» τα είπε ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης και επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να μην χρειάζεται τις μελέτες «κανενός καθηγητή» για να πάρει αποφάσεις, αλλά αν άκουγε τα μισά από όσα είχε πει ο Παυλάκης, ούτε στα αχρείαστα «μπρος-πίσω» θα αναγκαζόταν να καταφύγει και ποιος ξέρει πόσες ζωές θα είχαν σωθεί. Αλήθεια, δεν υπάρχει καμιά πολιτική ευθύνη για όσα τραγικά έγιναν τελευταία;

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ αποφασίζουν με βασικό γνώμονα το πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό «λένε και ξελένε», γι’ αυτό ανακοινώνουν ένα μέτρο σήμερα και το παίρνουν πίσω αύριο. Μόνο που αυτό σε θέματα ζωής και θανάτου είναι ανεπίτρεπτο και καταντάει εγκληματικό.

Στην κυβέρνηση έχουν πάρει λάθος δρόμο. Ολες οι προβλέψεις και διαβεβαιώσεις τους έχουν διαψευστεί. Ούτε το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας διανύουμε ούτε κανένα φως στο τούνελ της φαίνεται. Το μόνο ορατό αυτή τη στιγμή είναι τα 50 ή και 60 χιλιάδες κρούσματα και μερικές χιλιάδες ακόμα θάνατοι.

Αν ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να βλέπει φως στο τούνελ, η εξήγηση είναι απλή: κοιτάζει προς τη λάθος κατεύθυνση. Ας αλλάξει, για να μη ζήσουμε τα ίδια και χειρότερα στο νέο έτος…

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: