29.12.21

Το «ύστατο χαίρε» στον Κάρολο Παπούλια...


Το τελευταίο αντίο στον Κάρολο Παπούλια, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 92 ετών, είπαν σήμερα πολιτικοί και πολίτες, συγγενείς και φίλοι, στην εξόδιο ακολουθία του, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι.

Αποχαιρέτησαν τον...συνεπή πολιτικό άνδρα, διαχρονικό εκφραστή της προόδου και των δικαίων του λαού, παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς στην πατρίδα, με μάχες που ξεκινούν από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση. Διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Στην εξόδιο ακολουθία στην οποία χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Ναυπάκτου Ιερόθεος, παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμη, τον Κάρολο Παπούλια τίμησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, καθώς και ο στενός του φίλος, πρώην Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Παρούσα ήταν και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στον επικήδειό της (*) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ένα «πιστό και ανυστερόβουλο υπηρέτη του τόπου μας. Τον ευπατρίδη Ηπειρώτη, που δεν δελεάστηκε ποτέ από τους πειρασμούς της εξουσίας. Διέψευσε έτσι, με το παράδειγμά του, όλους όσους εύκολα απαξιώνουν την πολιτική, την εποχή του λαϊκισμού, κρατώντας αταλάντευτα στη ζωή του και διδάσκοντάς μας τον δρόμο της αρετής».

«Η προσήλωσή του στο εθνικό συμφέρον υπήρξε σταθερή και βιωματική» σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας, αναφερόμενη στην πολιτική διαδρομή του Κάρολου Παπούλια, πως «πολιτεύτηκε πάντα με την αποστασιοποιημένη αφοσίωση που του έδινε το σπουδαίο πλεονέκτημα να διακρίνει καθαρά τη μεγάλη εικόνα της διπλωματίας και της πορείας της χώρας».

Πέραν της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επικήδειο εκφώνησε εκ μέρους των συνεργατών του, ο νομικός σύμβουλος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του Κάρολου Παπούλια στη Προεδρία της Δημοκρατίας Κώστας Μηχιώτης, ο οποίος εξέφρασε την βαριά θλίψη για τον θάνατό του και επεσήμανε ότι η πρώτη του θητεία εκθειάστηκε απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα. Επίσης, τόνισε ότι η δεύτερη, που συνέπεσε με τη έναρξη της οικονομικής κρίσης και τα μνημόνια, χαρακτηρίστηκε από τα επεισόδια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, στις 28 Οκτωβρίου του 2011, καθώς και από επικρίσεις πολιτικών δυνάμεων που ζητούσαν την παραίτησή του, για τα οποία ο Κάρολος Παπούλιας στενοχωρήθηκε πολύ, όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε θεσμική εκτροπή.

Την εξόδιο ακολουθία του Κάρολου Παπούλια παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λίνα Μενδώνη, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννα Αγγελοπούλου, Γιάννης Μανιάτης, Μιλένα Αποστολάκη, Χρήστος Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παλιοί συναγωνιστές, φίλοι και γνωστοί του.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτησή του στο twitter υπογράμμισε πως ο Κάρολος Παπούλιας υπηρέτησε την πατρίδα και τον δημόσιο βίο με πίστη, σύνεση και ευρωπαϊκά ιδεώδη.

«Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο Ηπειρώτη, έναν μεγάλο Έλληνα, έναν πεπεισμένο Ευρωπαίο. Ο Κάρολος Παπούλιας υπηρέτησε την πατρίδα και τον δημόσιο βίο με πίστη, σύνεση και ευρωπαϊκά ιδεώδη. Η προσφορά του στην ευρωπαϊκή και "μολυβδοσκέπαστη" πορεία της Ελλάδας θα παραμείνει αλησμόνητη» ανέφερε.

Η άφιξη της σορού του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, έγινε υπό τους ήχους πένθιμου εμβατηρίου από την μπάντα της Προεδρικής Φρουράς, ενώ άγημα ευζώνων απέδιδε τιμές.

Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο υπάρχει, στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, βιβλίο συλλυπητηρίων για τον εκλιπόντα με τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων υγειονομικής προστασίας (είσοδος από τη Βασ. Γεωργίου Β’, αριθ. 2, με ώρες προσέλευσης: 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00). Για τον ίδιο λόγο η ταφή του θα γίνει σε στενό κύκλο αύριο, στον γενέθλιο τόπο του, τα Ιωάννινα.


Η οικογένεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε την επιθυμία τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου και στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Πόρτα Ανοιχτή.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας μέχρι την κηδεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: