31.12.21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκστρατεία για δωρεάν μοριακά...


...με όχημα το ευρωπαϊκό παράδειγμα...

Στη δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών τεστ θα επιμείνει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως κορωνίδα των προτάσεών του για την αντιμετώπιση του σαρωτικού πέμπτου κύματος της πανδημίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ζητούν η... χώρα μας να ακολουθήσει το καλό ευρωπαϊκό παράδειγμα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικώς, στην πλειονότητα των κρατών- μελών της ΕΕ υπάρχει συνταγογράφηση και δωρεάν πρόσβαση σε pcr τεστ την ίδια ώρα κατά την οποία στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένας ακραίος «μαυραγοριτισμός».

«Μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 240 ευρώ τουλάχιστον για να κάνει όλη μοριακό τεστ. Αυτό σημαίνει πως δεν γίνεται προσπάθεια καν να ιχνηλατηθεί η πανδημία και να προστατευτεί η ασφάλεια της κοινωνίας», σημειώνουν με νόημα.

Στέκονται, δηλαδή, στην Κουμουνδούρου σε τρία σημεία: στο κόστος του μοριακού τεστ για τη μέση ελληνική οικογένεια, στο ότι αυτό το κόστος αποτρέπει τη σωστή ιχνηλάτηση της πανδημίας, αλλά και στο ότι ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θησαυρίζουν απομυζώντας το περιορισμένο και λόγω της ακρίβειας εισόδημα των Ελλήνων.

Γι’ αυτό και προτείνουν την άμεση οργάνωση δημόσιου και δωρεάν συστήματος ιχνηλάτησης της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία το pcr τεστ κοστίζει 20 ευρώ όταν στην Ελλάδα στοιχίζει 60 ευρώ, ενώ στη Γερμανία ο πολίτης δικαιούται δωρεάν μοριακό τεστ ακόμα και με την υποψία μόνο πως είναι κρούσμα.

Στο ίδιο πλαίσιο, χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία και Δανία, με τριπλάσιους μισθούς από τους δικούς μας, διαθέτουν για τους πολίτες τους pcr τεστ δωρεάν.

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, υποστηρίζουν πως αντί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, να παριστάνει τον πλασιέ διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν ας πει πως είναι φθηνά τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ στις οικογένειες που «ματώνουν» πληρώνοντας από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα δεκάδες ως κι εκατοντάδες ευρώ για να δουν αν έχουν νοσήσει και για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης και οι οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν μοριακό τεστ.

«Όσο για την πλήρη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, είναι τόσο καλή που δύο ημέρες πριν τα 35.000 κρούσματα οδηγούσε τον ίδιο τον κ. Πλεύρη να δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και είναι αισιόδοξος», συμπληρώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: