30.12.21

Σαρηγιάννης: Μπορεί και 60.000 κρούσματα τη μέρα...


Τα κρούσματα κορονοϊού άγγιξαν σχεδόν τις 30.000 χθες, προκαλώντας για ακόμη μια φορά σοκ. Πώς όμως αναμένεται να κάνει ποδαρικό το 2022; Οι προβλέψεις μόνο αισιόδοξες δεν είναι, παρά το γεγονός ότι σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα νέα μέτρα.

«Είναι δεδομένο ότι αυτή τη... στιγμή είμαστε σε μια αυξητική φάση της καμπύλης της εξέλιξης της Όμικρον στη χώρα μας. Είναι σωστό που ελήφθησαν μέτρα τα οποία ισχύουν από σήμερα, άρα θα αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα μετά από περίπου 10 ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες περιμένουμε να έχουμε μια συνεχώς αυξητική πορεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημέρων.

Οι ημερήσιες τιμές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τα τεστ. Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος σήμερα είναι γύρω στα 12.000 κρούσματα. Αυτή η τιμή μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου σε αριθμούς της τάξης των 50-60.000 κρουσμάτων. Τις επόμενες 10 μέρες μπορεί να φτάσουμε τις 30.000 με 40.000 μέσο όρο», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

«Άρα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου μπορεί να ακούσουμε ότι φτάσαμε και τις 50.000;» ρωτήθηκε ο καθηγητής, με τον ίδιο να απαντά: «Ας το πούμε ότι δεν θα εκπλαγώ».

Γύρω στις 23 Ιανουαρίου μια πιθανή κορύφωση

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέχισε: «Ο ιός έχει πολύ συγκεκριμένη έντονη δυναμική και θα πάρουν χρόνο τα μέτρα αυτά – 10 μέρες όπως είπα – για να αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα θα το έχουν, θα επιβραδύνουν αυτή την πορεία. Ουσιαστικά γύρω στις 23 Ιανουαρίου θεωρώ ότι θα είμαστε σε μια πιθανή κορύφωση, μετά την οποία θα αρχίσουμε να μιλάμε ουσιαστικά για αποκλιμάκωση», τόνισε ακόμη ο κ. Σαρηγιάννης...

megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: