31.12.21

Αισιόδοξος ο επικεφαλής του ΠΟΥ...


...ότι η πανδημία θα τελειώσει το 2022...
 
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει αισιόδοξος ότι η πανδημία του κορονοϊού θα ηττηθεί το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες συνεργαστούν για να περιορίσουν την εξάπλωσή της...

Ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ενάντια στον «στενό εθνικισμό και τη συσσώρευση εμβολίων» στη δήλωσή του για το νέο έτος.

Τα σχόλιά του έρχονται δύο χρόνια από τότε που ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για κρούσματα άγνωστου στελέχους πνευμονίας στην Κίνα.


Τα κρούσματα Covid παγκοσμίως ανέρχονται πλέον στα 287 εκατομμύρια, ενώ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού.

Πρωτοχρονιά χωρίς δημόσιες εκδηλώσεις

Και φέτος, υπό τη σκιά και ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο είναι περιορισμένοι και έχουν ακυρωθεί σε πολλές χώρες οι δημόσιες εκδηλώσεις.

Στην Ευρώπη οι παραδοσιακές συναυλίες και τα σόου με τα πυροτεχνήματα που συνήθως προσελκύουν χιλιάδες θεατές στους δρόμους ακυρώθηκαν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ζυρίχη, τις Βρυξέλλες, τη Βαρσοβία και τη Ρώμη.

Στη Γερμανία, τα κρατίδια αυστηροποιούν τα μέτρα προστασίας ενόψει και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, η οποία στη Γερμανία παραδοσιακά γιορτάζεται με μεγάλες συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους. 

Στην Αυστρία, με αυστηρούς περιορισμούς θα πραγματοποιηθεί η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, λόγω της πανδημίας. 

Στη Βρετανία, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα την Πρωτοχρονιά, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον. 

Στη Γαλλία, τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, των οποίων η λειτουργία έχει ήδη ανασταλεί από τις 10 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν κλειστά και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Το Παρίσι ακύρωσε το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στην Ισπανία, οι εορτασμοί έχουν ακυρωθεί στην πλειονότητα των περιοχών και οι 9 από τις 10 πολυπληθέστερες πόλεις της χώρας δεν θα γιορτάσουν το έθιμο των "campanadas", όπου οι καμπάνες χτυπούν για να σημάνουν την έλευση του νέου έτους. Μόνο η Μαδρίτη θα πραγματοποιήσει μια μικρή εκδήλωση στη διάσημη πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, με τους θεατές να περιορίζονται στους 7.000 –πάντα με μάσκες—συγκριτικά με 18.000 το 2019, πριν από την πανδημία.

Η Ιταλία έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης όλων των δημόσιων εορτασμών για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στις ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη προχώρησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στην Τάιμς Σκουέρ για τις εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Φέτος, η πόλη θα επιτρέψει περίπου το ένα τρίτο από τον συνηθισμένο αριθμό παρευρισκομένων στις συγκεκριμένες περιοχές θεατών που έχουν οριοθετηθεί στην πλατεία, προκειμένου να επιτρέπεται μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού και να φορούν μάσκες. «Κανονικά, φιλοξενούνται περίπου 58.000 άνθρωποι στα σημεία θεατών, ο φετινός εορτασμός θα έχει 15.000 ανθρώπους», σύμφωνα με τον δήμαρχο. Επιπλέον, η είσοδος στους χώρους αυτούς θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: