31.12.21

Ό,τι του φανεί του Πλευροστεφανή!...


Παιδιά να λέμε και καμιά αλήθεια, κλεμμένος είναι ο σημερινός τίτλος. Τον αλίευσα από άρθρο του συνάδελφου Βασίλη Βέργη στην αθλητική ιστοσελίδα SDNA, που συνεργάζεται με το δικό μας Sportdog και είναι μακράν η καλύτερη στο χώρο. 

Όπως μακράν καλύτερος είναι και ο... συγκεκριμένος τίτλος, για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τα μέτρα και τα κρούσματα. Ο Βέργης μίλαγε για το λουκέτο στις κερκίδες των γηπέδων και τις διαμαρτυρίες των ομάδων (δίκιο έχουν, αλλά σε σχέση με τον Πλεύρη δίκιο έχει και η κουτσή Μαρία πλέον…), εγώ μιλάω για τη διαχείριση της πανδημίας που θυμίζει εκείνη την παλιά πλην αλησμόνητη ταινία, το «Πλοίο των Τρελών»! Των λωλών, των παλαβών, των τζαζεμένων, γιου νόου γουάτ άι μιν ίβεν ιφ γιου χεβ νοτ μπιν του Χάρβαρντ!

Πως αλλιώς, δηλαδή, μπορεί να εξηγηθεί αυτό το volte face της κυβέρνησης, που τη μία έβαζε τον κυρ Θάνο να αλυχτάει ότι όποιος δεν τηρούσε τα μέτρα των Χριστουγέννων μαύρο φίδι που τον έφαγε (κατουρήθηκα, τι να σας πω!), ύστερα έκλεινε το ματάκι στους μαγαζάτορες (είναι πολλά τα γραμμάτια φίλε…) και στο τέλος, όταν πλάκωσαν τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, έκανε κο-κο-κο και τα ‘φερε τα μέτρα πέντε μέρες πιο εδώ.

Αλλά το ρεβεγιόν θα πάει ως τις δύο, γιατί όπως μαθαίνουμε από Νότιο Αφρική που είναι στο ίδιο τάιμ ζόουν με την Ψωροκώσταινα, η μετάλλαξη Όμικρον παθαίνει ένα περίεργο πράγμα μόλις βραδιάσει, τα πόδια της κόβονται, νύστα την πιάνει, σα ματιασμένη σέρνεται, κι όλο αυτό την κάνει εντελώς ακίνδυνη και ψόφια. 

Αλλά μόλις βαρέσει δύο το κανόνι του Λυκαβηττού, έρχεται ξανά και παίρνει τα πάνω της και βγάνει νύχια και δόντια και κολλάει πιο πολύ κι απ’ τον πρώην σου που σου έχει κάνει το μέσεντζερ μαντάρα. Ο υπουργός το λέει, που συνεννοήθηκε με τους επιστήμονες και ξέρει τι συμβαίνει. Έστω κι αν δυσκολεύεται κάπως να το εκφράσει…

Όμως η Όμικρον είναι εδώ, τα κρούσματα έπιασαν τις τριάντα χιλιάδες και ο φίλος μου ο Πάνος που διαθέτει το κληρονομικό χάρισμα και το τρίτο μάτι και είναι και παλιό γατόνι του λάιφσταϊλ οραματίστηκε το μέλλον. Το άμεσο μέλλον για να είμαι ακριβής, όχι το απώτερο, που μπορεί να είναι ακόμη πιο σκότεινο. 

Για το αύριο και το μεθαύριο, όμως, σωστά τα είδε ο κολλητός και διόλου δεν ντρέπομαι να του τα τσουρνέψω με κόπυ πάστε, αφενός γιατί είμαι σε μουντ κλεψιμαίικο και αφετέρου γιατί στο σπίτι αρχίσαμε από τώρα τους εορτασμούς της νέας χρονιάς και ρέει η τεκίλα άφθονη. Λα τα μινόρια:

«Φανταστείτε:

Τριάντα, πενήντα, εκατό χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Δεν χρειάζεται να έχουμε ένα νέο "Μπέργκαμο" νεκρών, η πιθανότητα μάλιστα είναι ότι οι θάνατοι δεν θα ανέβουν γεωμετρικά δεν θα εκτοξευτούν σε δεκάδες χιλιάδες.

Το ΕΣΥ θα παραλύσει. Δεν χρειάζεται να γεμίσουν οι ΜΕΘ. Αρκεί να απουσιάζουν οι γιατροί, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με άδεια ασθενείας από μια υπερμεταδοτική "γρίπη".

Σκεφτείτε τα λεωφορεία και το Μετρό. Οδηγοί που θα ασθενούν - αν είναι ασυμπτωματικοί θα μεταδίδουν κάθε δευτερόλεπτο. Αν νοσήσουν, θα κάτσουν σπίτι. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΛΕΩΦΩΡΕΙΑ;

Σκεφτείτε τους υπαλλήλους στα σουπερμάρκετ, τους υπαλλήλους στην εστίαση, τους κούριερ, τους εργάτες και τους υπαλλήλους πουν δεν έχουν τη δυνατότητα της τηλεργασίας.

Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι θα κρύψουν τα συμπτώματα γιατί έχουν ανάγκη τη δουλειά, φανταστείτε πόσα αφεντικά θα πιέσουν ασθενείς να εμφανιστούν στη δουλειά και φανταστείτε πόσοι θα αδιαφορήσουν επειδή είναι ασθενείς με μια "γριπούλα".

Φανταστείτε τους εργάτες γης, αλλοδαποί οι περισσότεροι χωρίς καμιά μέριμνα και κρατική προστασία, να κολλήσουν μια απλή "γριπούλα".

Δεν ξέρω αν η απόφαση για τη μείωση της καραντίνας από δέκα σε πέντε μέρες έχει ληφθεί με καθαρά ιατρικές και υγειονομικές μετρήσεις ή έχουν υπολογίσει όλα τα παραπάνω σενάρια.

Φανταστείτε πόσος κόσμος θα μείνει άνεργος και ότι δεν υπάρχει κανένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας.»...

Χρήστος Ξανθάκης

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: