4.12.21

Eκτός γραμμής...


Τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της θνητότητας στις περιπτώσεις που διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ αντικρούει και η αναπληρώτρια υγείας Μίνα Γκάκα....


«Η μη διασωλήνωση στον άρρωστο που την χρειάζεται σημαίνει θάνατος» δήλωσε ξεκάθαρα το μεσημέρι σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Σχετικά με τη διασωλήνωση των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό η ίδια εξήγησε ότι πρέπει να ξέρουμε πως ένας ασθενής, που δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, έχει καλές πιθανότητες να βγει, ενώ όσο πιο βαριά είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να βγει. «Όσο πιο γρήγορα έρθει τόσο καλύτερα» σημείωσε.

Αναφορικά με την κριτική και τις αναμονές για μια θέση στην εντατική, η Μίνα. Γκάκα ισχυρίστηκε πως «η μεγάλη πλειοψηφία είναι κατευθείαν μέσα στη ΜΕΘ» και πως «υπάρχουν κάποιοι άρρωστοι που περιμένουν περισσότερο».


Όσο για την τρίτη, ενισχυτική δόση μίλησε για μείωση της ανοσίας στο εξάμηνο αλλά πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε χθες να γίνεται σε τρεις μήνες, λόγω της μεγάλης διασπορά του ιού. «Η Ε.Ε. μελετώντας την όλη πορεία παρήγγειλε εμβόλια για το 2022 και για το 2023» συμπλήρωσε.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή ενέκρινε την επίσπευση της τρίτης δόσης, ύστερα από την παραίνεση του Κυριάκου Μητσοτάκη που σαν να ήταν επιδημιολόγος έκανε τη σχετική εισήγηση, σε αντίθεση με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών (EMA, FDA, CDC, WHO).

Σε προηγούμενο χρόνο είχε διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή για το θέμα των διασωληνώσεων και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ.

Από την πλευρά του χθες ο Μάκης Βορίδης, παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να υποστηρίξει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πήρε θέση επικαλούμενος προσωπική συζήτηση για στοιχεία μετρήσεων με τον υπουργό  Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος όμως αρνείται να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: