5.12.21

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τι "ψηφίζουν" Μητσοτάκης και Τσίπρας;...



Το ερώτημα που θέτει ο τίτλος δεν είναι αυθαίρετο, έχει ιστορικό υπόβαθρο. Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν μεγάλο κόμμα, ο βασικός του αντίπαλος, η ΝΔ, είχε  υποχρεωθεί να αλλάξει πολλές φορές αρχηγό για να καταφέρει να το αντιμετωπίσει. Την τελευταία δεκαετία συμβαίνει το αντίστροφο. Αναζητεί... το ίδιο αρχηγό. Οχι  για να διεκδικήσει την εξουσία, αλλά για να καταφέρει να ανεβάσει τα εκλογικά, ισχνά πλέον, ποσοστά του.

 Η πολιτική ιστορία έχει καταγράψει τα εξής:

1. Μετά την, ιστορική πλέον, πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, η ΝΔ άλλαξε αρχηγό. Ο ηττηθείς το 1981 Γεώργιος Ράλλης αντικαταστάθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Ο οποίος, όμως, δεν είχε καλύτερη τύχη. Στις ευρωεκλογές του 1984 το ΠΑΣΟΚ νίκησε ξανά, ο Αβέρωφ παραιτήθηκε και στη θέση του εξελέγη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως «αντι-Ανδρέας». Στις εκλογές του 1985 το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ανανέωσε την τετραετία του, αλλά η ΝΔ δεν άλλαξε αρχηγό. Ακολούθησε η πολυτάραχη περίοδος του 1989. Ο Ανδρέας  αρρώστησε, το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός το 1990. Όμως, δεν κατάφερε να συμπληρώσει τετραετία. Στις εκλογές του 1993 το ΠΑΣΟΚ επανήλθε θριαμβευτικά στην κυβέρνηση και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για τρίτη φορά πρωθυπουργός. Η ΝΔ υποχρεώθηκε, για άλλη μια φορά, να αλλάξει αρχηγό. Τη θέση του Κ. Μητσοτάκη πήρε ο Μιλτιάδης Εβερτ. Όμως, η τύχη του δεν ήταν καλύτερη. Στις εκλογές του 1996, το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό  τον πρώτο διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, ανανεώνει την κυβερνητική  θητεία του. Και η ΝΔ αναγκάζεται να εκλέξει τον έκτο αρχηγό της, τον Κώστα Καραμανλή. Όμως, θα ηττηθεί και στις εκλογές του 2000, αλλά αυτή τη φορά δεν θα αλλάξει αρχηγό.

2. Με την αποχώρηση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος ολοκλήρωσε δυο κυβερνητικές τετραετίες, το ΠΑΣΟΚ αποκτά τον τρίτο στη σειρά αρχηγό του, τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο οποίος θα ηττηθεί το 2004 και το 2007,από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, αλλά θα νικήσει στις εκλογές του 2009. Η οικονομική κρίση είχε αρχίσει και το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου άντεξε μόλις δύο χρόνια. Ηταν η αρχή μιας βασανιστικής συνέχειας, καθώς το ΠΑΣΟΚ άλλαξε δύο αρχηγούς(Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώφη Γεννηματά) και τα ποσοστά του έγιναν μονοψήφια.

 Εδώ τελειώνει η ιστορική αναδρομή. Σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής και πιθανότατα την επόμενη Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, θα εκλεγεί ο έκτος κατά σειράν αρχηγός του.

 Οι τρεις θεωρούμενοι ως φαβορί υποψήφιοι (Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου) συναγωνίζονται σε υποσχέσεις για το τι θα επιδιώξουν εάν εκλεγούν. Και οι τρεις δηλώνουν ότι θέλουν να κάνουν το κόμμα ξανά βασικό πρωταγωνιστή της πολιτικής σκηνής. Ο κ. Λοβέρδος πρόβαλε πρώτος το στόχο «να διπλασιάσουμε τη δύναμή μας» και μόλις προχτές το έκανε πιο συγκεκριμένο: «Πάμε για κόμμα του 20%».

 Πρόκειται, ασφαλώς, για προεκλογικό μαξιμαλισμό. Ο αντικειμενικός στόχος του νέου αρχηγού θα είναι να ανεβάσει, έστω λίγο, το ποσοστό που είχε πάρει το ΚΙΝΑΛ το 2019 (8,10%).

 Πώς βλέπουν οι δύο αντίπαλοί του τις εσωκομματικές εκλογές; Ποιον αρχηγό θα προτιμούσαν; Η προτίμηση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα υπακούει σε δύο κριτήρια. Πρώτον, θα ήθελαν για αρχηγό στο τρίτο κόμμα κάποιον που δεν θα μπορούσε να αποσπάσει ψηφοφόρους από τα δικά τους κόμματα. Και, δεύτερον, θα ήθελαν κάποιον με τον οποίον θα μπορούσαν να συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης, αν οι επόμενες εκλογές δεν δώσουν αυτοδυναμία. Οι δύο αυτοί στόχοι μπορεί και να συγκρούονται μεταξύ τους. Ετσι:

 Ο πρωθυπουργός θα ήθελε αρχηγό του ΚΙΝΑΛ τον κ. Λοβέρδο, με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί, αν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Όμως, αν έθετε ως κριτήριο τη ζημιά που θα μπορούσε να πάθει ο βασικός του αντίπαλος(ΣΥΡΙΖΑ), ίσως ο κ.Λοβέρδος δεν είναι αυτός που θα μπορούσε να την προκαλέσει. Ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσαν πιο εύκολα να απευθυνθούν στους πολλούς πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι  οποίοι μετά το 2012 έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ τον κ. Παπανδρέου ή τον κ. Ανδρουλάκη, αν ελπίζει ότι με αυτούς θα μπορούσε να συνεργαστεί για το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης» ,στην περίπτωση που οι επόμενες εκλογές δεν αναδείξουν κάποιο κόμμα αυτοδύναμο. Όμως, αν πρώτο κριτήριό του είναι να μην πάθει ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα «ψήφιζε» τον κ.Λοβέρδο. Ο οποίος, ως «δεξιόστροφος» δεν θα μπορέσει να απευθυνθεί στους «αντιδεξιούς» πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας πρόσθετος λόγος θα ήταν η ελπίδα ότι ο «δεξιόστροφος» Λοβέδρος θα μπορούσε να επαναπατρίσει πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που το 2019 ψήφισαν ΝΔ.
 Κι αν αυτές είναι οι επιδιώξεις Μητσοτάκη και Τσίπρα, άραγε τι συμφέρει το κόμμα που(σήμερα ή την άλλη Κυριακή) εκλέγει το νέο αρχηγό του; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο αν γνωρίζαμε πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν. Θα είναι μόνο ψηφοφόροι από το «στενό» 8% των τελευταίων εκλογών; Ή και άλλοι, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ; Το βράδυ θα γνωρίζουμε.

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: