3.12.21

Ο Άη Βασίλης φέρνει υποχρεωτικό εμβολιασμό...


Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι πλέον στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς άλλωστε η σχετική συζήτηση ανοίγει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την Αυστρία ετοιμάζεται να προχωρήσει και η... Γερμανία σε αυτή την κατεύθυνση.

Πρώτα όμως η κυβέρνηση θέλει να δει πως θα αποδώσει ο υποχρεωτικός δια του προστίμου των 100 ευρώ το μήνα εμβολιασμός των πολιτών 60 ετών και άνω, με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Και ανάλογα θα κινηθεί για να μπουν σε εφαρμογή τυχόν νέα μέτρα από το νέο έτος πλέον.

Στόχος είναι εν τω μεταξύ τα Χριστούγεννα να είναι... σχεδόν κανονικά, αφού η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα γίνει lockdown, αλλά βέβαια το ρεβεγιόν θα γίνει αν μη τι άλλο με τα εν ισχύ μέτρα κατά του κορονοϊού.

Από εκεί και πέρα, εξετάζεται και το plan B με επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού καταρχάς με ηλικιακά κριτήρια. Δηλαδή θα μπορούσε το επόμενο βήμα να αφορά τους 50 με 60 ετών. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη θέλει να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό πχ στην Αστυνομία.

Εν τω μεταξύ άμεσα αναμένεται και η οριστική απόφαση της επιτροπής επί του αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η τρίτη δόση να γίνεται στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη δόση, κάτι που ενδεχομένως να επιτρέψει στους 30άρηδες- 40άρηδες να προλάβουν να ενισχύσουν την ανοσία τους πριν τις γιορτές, ώστε σε συνδυασμό με τα δωρεάν self test, να αποφευχθεί η διασπορά του ρεβεγιόν είτε στην εστίαση είτε στο σπίτι.

Η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας ήταν βέβαια αναμενόμενη, αλλά εντείνει την ανησυχία, καθώς ακόμη η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει με βεβαιότητα για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν η νέα μετάλλαξη προκαλεί ήπια συμπτώματα, θα ήταν ίσως θετικό να επικρατήσει έναντι της Δέλτα. Τι γίνεται όμως στο αρνητικό σενάριο;

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ποντάρει στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το ΕΣΥ, αν και η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τραγικές εικόνες σε δημόσια νοσοκομεία...

Bίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: