5.12.21

Έφτασε η ώρα της κάλπης στο ΚΙΝ.ΑΛΛ...



Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα οδηγήσει στον νέο πρόεδρο του κόμματος και διάδοχο της πρόωρα χαμένης Φώφης Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα... διεξαχθούν σε δύο γύρους (στις 5 και 12 Δεκεμβρίου) με υποψήφιους για την προεδρία τους Νίκο Χριστοδουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου, Χάρη Καστανίδη, Παύλο Χρηστίδη και Παύλο Γερουλάνο.

Με άγνωστο εάν θα υπάρξει μαζική συμμετοχή πολιτών στις κάλπες, οι έξι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν αυτήν την Κυριακή την είσοδό τους στον β' γύρο, κάνοντας το πρώτο βήμα για τον προεδρικό θώκο.


Τρεις είναι οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν το «εισιτήριο» για την επόμενη Κυριακή, όταν θα κριθεί οριστικά η εκλογική αναμέτρηση: πρόκειται για τους Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Παπανδρέου και Α. Λοβέρδο, οι οποίοι με βάση το αποτέλεσμα του α' γύρου, θα επανεξετάσουν τις στρατηγικές και τις συμμαχίες τους. 

Σε κάθε περίπτωση, πέντε είναι τα κεντρικά στοιχήματα για το Κίνημα Αλλαγής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διατήρηση της ενότητας την επόμενη ημέρα και η ανασυγκρότηση του κόμματος. 

 
Πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι

Από νωρίς το πρωί, οι τέσσερις στην Αθήνα, ένας στην Κρήτη και ένας στη Θεσσαλονίκη, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής.

Στο Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης στις 9.30 το πρωί θα ψηφίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Στο νεοκλασικό κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 11.30 το πρωί ο Χάρης Καστανίδης.

Στις 8.30 το πρωί στο 2ο ΚΑΠΗ Mεταμόρφωσης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στις 10.45 ο Γιώργος Παπανδρέου και, τέλος, ο Παύλος Χρηστίδης στις 8.30 στην αίθουσα του δημαρχείου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων 22.

Η διαδικασία

Οι κάλπες θα στηθούν εν μέσω πανδημίας και για τον λόγο αυτόν αυτονόητο είναι ότι θα διεξαχθούν υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση αντισηπτικού.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει δώσει από τις αρχές του μήνα στη δημοσιότητα τα εκλογικά κέντρα όπου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα μπορούν να ψηφίσουν το πρόσωπο που επιθυμούν για πρόεδρο του κόμματος. Τα εκλογικά κέντρα είναι 818 στην Επικράτεια και 22 σε πόλεις του εξωτερικού για τους απόδημους σε 11 χώρες, με τα περισσότερα να βρίσκονται στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ), στην Ελλάδα οι κάλπες θα είναι ανοικτές από 7:00 έως 19:00, ενώ οι ώρες λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων στις χώρες του εξωτερικού είναι οι εξής:

Στα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
Στα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
Στα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
Στα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
Στα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα
Στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.
Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Επίσης, η ΕΔΕΚΑΠ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε μετά τις καταγγελίες, αλλά και τις αλληλοκατηγορίες υποψηφίων για εμπλοκή μελών ή και στελεχών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή αρχηγού στο κόμμα, προέβη σε διευκρινίσεις για το ποιοι πολίτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν αν πάνε να ψηφίσουν.

Δημοσιοποιώντας τα σχετικά άρθρα 4 και 5 του καταστατικού, η ΕΔΕΚΑΠ διευκρίνισε ότι στις 5 και 12 Δεκεμβρίου ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, «οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα».

Τονίζει επίσης ότι ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής ορίζονται «όσοι συμφωνούν με τις αρχές, τις επιδιώξεις, την οργάνωση και τη λειτουργία του, αποδέχονται το πρόγραμμά του και το παρόν καταστατικό και επιθυμούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του, στην προώθηση των θέσεών του και στην προβολή της δράσης του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: