11.9.21

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Scope Ratings...



Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «ΒΒ+», από «ΒΒ» και αναθεώρησε την προοπτική της χώρας σε «σταθερή». Πάντως, η Ελλάδα παραμένει... ένα «σκαλοπάτι» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Ως αιτίες που οδήγησαν στην αναβάθμιση, ο οίκος ανέφερε τις ενισχύσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση λόγω της νόσου Covid-19 (με τη μορφή υποστηρικτικών μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής), τη βελτίωση στο προφίλ του δημόσιου χρέους (που συνδέεται και με τη συνεχιζόμενη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων), καθώς και τις πολιτικές διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που περιόρισαν τους υψηλούς δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και βελτίωσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, στα αρνητικά στοιχεία που εμποδίζουν μια πιο θαρραλέα πιστοληπτική αναβάθμιση, η Scope έκανε λόγο για το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος που δημιουργεί προβληματισμό στις αγορές, για την εύθραυστη κατάσταση (που παραμένει) στον τραπεζικό τομέα και σχετίζεται με πολύ υψηλά αποθέματα NPL στους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζών, καθώς και για τις διαρθρωτικές αδυναμίες που παρουσιάζει η χώρα μας, όπως είναι η υψηλή ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: