29.9.21

«Κόκκινος» συναγερμός για την Αττική...


Κοντά σε μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη...

Μία ανάσα από την επιβολή «μίνι lockdown» βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, καθώς τακρούσματα έχουναυξητικές τάσεις, το επίπεδο των εμβολιασμών παραμένει χαμηλό και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους γειτονικούς νομούς προβληματίζει τους ειδικούς που επεξεργάζονται την αναβάθμιση του... επιπέδου κινδύνου. Έτσι κατά τη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής αναμένεται να αποφασιστεί εάν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο «κόκκινο» καθώς κι άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα που κατέγραψε 122 νέα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην Αττική καθώς καταγράφηκε αύξηση – ρεκόρ στο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της πρωτεύουσας και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου λόγω της επικείμενης πτώσης της θερμοκρασίας. Έμφαση δίνεται και στον αντιγριπικό εμβολιασμό με τους ειδικούς να ξεκαθαρίζουν ότι επιτρέπεται ο παράλληλος εμβολιασμός (δηλαδή και με το εμβόλιο κατά της covid-19) σε διαφορετικό όμως ανατομικό σημείο.

Την ίδια ώρα, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το κίνητρο της κυβέρνησης στους εφήβους για δωρεάν gigabytes στο κινητό τους. Έτσι σύντομα όσοι νέοι ηλικίας 5-17 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή την μοναδική δόση εμβολίου θα αρχίσουν να λαμβάνουν κατευθείαν στο κινητό τους data 50GB μέσω συστήματος επιταγών (vouchers). Κάθε voucher από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί θα επιτρέπει την κατανάλωση του συνόλου των δεδομένων μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ προβλέπεται ότι η δράση θα μπορεί να παραταθεί χρονικά. Επισημαίνεται ότι κάθε επιταγή θα αντιστοιχεί σε ένα ΑΜΚΑ, το οποίο θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει μέσω του gov.gr.

Συστάσεις για αντιγριπικό εμβολιασμό σε παιδιά – ευπαθείς ομάδες

Το συνδυασμό κορονοϊού – γρίπης φοβούνται οι ειδικοί για το προσεχές διάστημα, καθώς ο καιρός θα αλλάξει και η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί. Για το λόγο αυτό και για να επιτευχθεί η θωράκιση ειδικά των παιδιών στα σχολεία συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός του ανήλικου πληθυσμού, καθώς τα παιδιά βρίσκονται – αυτή τη στιγμή- στο επίκεντρο της πανδημίας. Η συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης ξεκινά μεθαύριο 1η Οκτωβρίου και δίνεται παράλληλα προτεραιότητα στους ευάλωτους πολίτες.

Δωρεάν από σήμερα self test για τους μαθητές

Από σήμερα ξεκινά η διάθεση των δωρεάν self-test για τον κορονοϊό στους μαθητές για το πρώτο 15ημερο του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινή απόφαση των αρμοδίων υπουργείων Υγείας και Παιδείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου οι γονείς/κηδεμόνες θα μπορούν να παραλάβουν από τα φαρμακεία 4 δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 4-18 ετών.

Τα 4 self test αφορούν στην κάλυψη του διαστήματος 4-15 Οκτωβρίου. Αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν θα διατίθενται σε όσους μαθητές και μαθήτριες έχουν εμβολιαστεί και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Τέλος, ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι το Σύστημα Διάθεσης των self test δεν θα λειτουργεί από το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στις 17:00 μ.μ. έως και τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στις 08:00 το πρωί...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: