30.9.21

Η Ιωάννα στο βήμα του μάρτυρα...


Σήμερα καταθέτει για την επίθεση με το βιτριόλι...

Συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την αποτρόπαια επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα μεταχθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού στο δικαστήριο η 36χρονη κατηγορούμενη της υπόθεσης Έφη Κακαρατζούλα. 

Σήμερα, δεύτερη ημέρα της... συνεδρίασης του δικαστηρίου στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να ανέβει η Ιωάννα, η οποία με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έχει δηλώσει ότι θα είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου. Θα αναμένει, όπως είχε αναφέρει, την εμφάνιση της κατηγορουμένης για να της ζητήσει απαντήσεις σχετικά με τους λόγους που την οδήγησαν στην επίθεση εναντίον της στις 20 Μάιου του 2020.

Η 35χρονη Ιωάννα, η οποία μετά την επίθεση έχει υποβληθεί σε δεκάδες χειρουργεία με κίνδυνο να χάσει ακόμη και τη ζωή της, αναμένεται με τη σημερινή κατάθεσή της να αναφερθεί σε εκείνες τις τραγικές στιγμές όταν η 36χρονη την περιέλουσε με το καυστικό υγρό. Θα περιγράψει το Γολγοθά των χειρουργείων που ανέβηκε και θα συνεχίσει να αναβαίνει προκειμένου να αποκατασταθούν τα σοβαρά τραύματά της. 

Η κοπέλα, που έκτοτε αναγκάζεται να φοράει ειδική μάσκα για τη θεραπεία των εκτεταμένων εγκαυμάτων που της προκάλεσε το βιτριόλι, αναμένεται ακόμη να μιλήσει και για τη σχέση της με την κατηγορούμενη, η οποία σημειωτέον δια του δικηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου ζητεί από το δικαστήριο να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ήτοι σε ηπιότερο αδίκημα που επισύρει μικρότερη ποινή κάθειρξης.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με καταθέσεις που είχε δώσει στις αστυνομικές αρχές αμέσως μετά την επίθεση είχε περιγράψει τον εφιάλτη που βίωσε όταν η 36χρονη της επιτέθηκε με το καυστικό υγρό. Συνολικά, η νεαρή γυναίκα είχε καταθέσει στις αρχές τουλάχιστον τρεις φορές πριν και μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας της κατηγορουμένης, με την οποία μάλιστα έχουν κοινό τόπο καταγωγής την Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας.

Η σημερινή κατάθεση της Ιωάννας στο δικαστήριο όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά της επίθεσης αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με τα όσα η ίδια είχε περιγράψει στους αστυνομικούς έξι ημέρες μετά την επίθεση εναντίον της. Μάλιστα, τότε η 35χρονη κοπέλα δεν γνώριζε ακόμη ποιο ήταν το πρόσωπο που της είχε επιτεθεί. Συγκεκριμένα, στην πρώτη της κατάθεση στις 26 Μαΐου 2020, η Ιωάννα είχε αναφέρει ότι έφτασε στην Καλλιθέα λίγο πριν τις 09.30 το πρωί, πάρκαρε το αυτοκίνητό της και κατευθύνθηκε προς το κτίριο που εργαζόταν. «Έσπρωξα την γυάλινη πόρτα της εισόδου και μετά φτάνοντας στο ασανσέρ πάτησα το κουμπί για να το καλέσω. 

Ενώ περίμενα το ασανσέρ στηριζόμουν από το πόμολο με το δεξί μου χέρι. Ενώ με το αριστερό κρατούσα την τσάντα μου. Εκείνη την στιγμή άκουσα θόρυβο από το υπόγειο και μου δόθηκε η εντύπωση ότι κάποιος ήταν κάτω. Εγώ σκέφτηκα ότι ίσως είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος γιατί κάτι τέτοιο είχε ξανά συμβεί και πέρυσι που είχαμε βρει στο υπόγειο κάτι βαλίτσες και ένα τύπου στρώμα. Γι’ αυτό το λόγο δεν έδωσα σημασία και παρέμεινα στο σημείο κοιτώντας το πάτωμα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η νεαρή γυναίκα.

«Με κοίταξε στα μάτια»

Τα όσα ακολούθησαν έμελλε να της αλλάξουν για πάντα τη ζωή. Η Ιωάννα είχε περιγράψει τις στιγμές της επίθεσης ως εξής στους αστυνομικούς: «Όταν σήκωσα το βλέμμα μου είδα ξαφνικά μπροστά μου μια γυναικεία φιγούρα, η οποία φορούσε μαύρη προστατευτική μάσκα, η οποία ήρθε κοντά μου, με κοίταξε στα μάτια και χωρίς να μου πει τίποτα μου πέταξε στο πρόσωπο κάποιο καυστικό υγρό. Αυτή μετά έφυγε τρέχοντας από την γυάλινη πόρτα εξόδου προς άγνωστη κατεύθυνση. Εγώ αρχικά κοίταξα την μπλούζα μου γιατί νόμιζα ότι μου έριξε κάποιο καφέ αλλά αυτό άρχισε να μυρίζει άσχημα και μου φάνηκε ότι είναι κάποιο καυστικό υγρό γιατί κατάλαβα ότι ήταν παχύρρευστο…

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τρέξω αμέσως στο απέναντι φαρμακείο, ενώ παράλληλα ούρλιαζα από τους πόνους για βοήθεια. Αισθανόμουν εκείνη τη στιγμή να πρήζεται το πρόσωπο μου και τα χέρια μου να καίνε. Όταν έφτασα στο φαρμακείο άρχισα να φωνάζω για βοήθεια και να λέω στην φαρμακοποιό ότι κάποιος μου πέταξε κάτι καυστικό στο πρόσωπο. Οι δύο γυναίκες που βρίσκονταν μέσα με κοίταζαν χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν και εγώ γι’ αυτό το λόγο τους έλεγα να μου ρίξουν νερό. Μου έδειξαν που βρίσκεται ο νιπτήρας και τότε εγώ μπήκα μέσα και άρχισα να πλένομαι».

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της στους αστυνομικούς η Ιωάννα είχε αναφέρει πως η φαρμακοποιός της είπε να αφαιρέσει αμέσως τα ρούχα της. «Έβγαλα την μπλούζα μου, το παντελόνι και τα παπούτσια μου και συνέχισα να πλένομαι, ενώ παράλληλα τους ζήτησα να καλέσουν σε βοήθεια και πιο μετά τους είπα να πάνε στο γραφείο μου και να φωνάξουν τον… Αρχικά ήρθε μια συνεργάτιδά του γραφείου ασφαλιστική πράκτορας και ήταν με τη φαρμακοποιό να καλέσουν το 166. Μετά έφυγε αυτή και γύρισε μετά από λίγο με τον… Εγώ συνέχισα να ρίχνω νερό πάνω μου και μετά από λίγο με σκέπασαν με κάτι πρόχειρο καθώς ήμουν ημίγυμνη», περιέγραψε η 35χρονη.

Λίγες ημέρες πριν τη σύλληψη της κατηγορούμενης και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου, η Ιωάννα κατέθεσε εκ νέου στους αστυνομικούς, οι οποίο την ρώτησαν αν υπήρχε κάποιο πρόσωπο που υποψιαζόταν. Στη συνέχεια κατέθεσε και πάλι στις 11 Ιουνίου 2020, όταν πλέον η προσαγωγή της 36χρονης είχε μετατραπεί σε σύλληψη. «Την γνωρίζω, δεν έχω φιλικές σχέσεις μαζί της και δεν έχω καμιά έχθρα μαζί της» είπε η κοπέλα στους αστυνομικούς, όταν της έδειξαν τη φωτογραφία της Έφης Κακαρατζούλα.

«Έρχονται αποκαλύψεις»

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Ιωάννας στη δίκη θα αρχίσει η κατάθεση των υπολοίπων μαρτύρων της υπόθεσης, οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40. Οι δικηγόροι της Ιωάννας κάνουν λόγο για αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, προκειμένου να πέσει φως σε άγνωστες πτυχές της επίθεσης και να καταδειχθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η 36χρονη κατηγορούμενη προμηθεύτηκε το βιτριόλι αλλά και εάν άλλα τρίτα πρόσωπα την βοήθησαν μέχρι να φτάσει στα χέρια της το καυστικό υγρό.

Προς την κατεύθυνση αυτή στο «προσκήνιο» της ακροαματικής διαδικασίας, αναμένεται να βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μηνύματα που αντάλλασε η κατηγορούμενη από τον Απρίλιο του 2019 με έναν άνδρα. Από τα μηνύματα αυτά, προκύπτει πως η 36χρονη του ζητούσε να παρακολουθήσει το σπίτι της Ιωάννας και τον ρωτούσε για το πώς μπορεί να προμηθευτεί «κάτι» που η ίδια δεν μπορούσε να πάρει!

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, αποδέκτης των γραπτών μηνυμάτων της Έφης Κακαρατζούλα δεν αποκλείεται, αν δεν εμφανιστεί αυτοβούλως στη δίκη, δεν αποκλείεται να κληθεί στο ακροατήριο προκειμένου να φωτίσει τη σχέση του με την κατηγορούμενη και να απαντήσει σε ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης για το εάν αυτό που αναζητούσε η 36χρονη ήταν το καυστικό υγρό με το οποίο επιτέθηκε στην Ιωάννα. «Έλα ρε … Έφη εδώ! Θέλω να βρεθούμε νωρίτερα καθότι θέλω να μου βρεις κάτι που δεν μπορώ να πάω εγώ να το πάρω», έγραφε η Έφη Κακαρατζούλα σε ένα από τα μηνύματά της προς τον συγκεκριμένο άνδρα ενώ σε άλλο μήνυμά της με αποδέκτη και πάλι τον ίδιο ανέφερε: «Καλημέρα… τι κάνεις; Να σε ρωτήσω, παίζει να βρήκες αυτόν που μου έλεγες;». Να σημειωθεί ότι τα μηνύματα από την κατηγορούμενη στο συγκεκριμένο άνδρα, είχαν σταλεί αρκετά πριν την επίθεση, ενώ την ημέρα που η 36χρονη τέλεσε το έγκλημα φέρεται να τον κάλεσε 14 φορές.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες ο άνδρας αυτός έπειτα από ένα σημείο σταμάτησε να απαντά στην 36χρονη και να έχει επικοινωνία μαζί της. Ουδείς φυσικά μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη ασφάλεια αν αυτό που έψαχνε να βρει η κατηγορούμενη ήταν θεϊκό οξύ και ο μόνος τρόπος για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, είναι ο συγκεκριμένος άνδρας να καταθέσει στο δικαστήριο αλλά και η ίδια η 36χρονη, εφόσον προσέλθει στη δίκη, να μιλήσει για το λόγο που έστελνε αυτά τα μηνύματα και τί ακριβώς αναζητούσε.

«Περιμένουμε να απαντηθούν ερωτήματα που δεν έχουν επισήμως απαντηθεί έως τώρα, όπως το πώς η κατηγορουμένη προμηθεύτηκε το βιτριόλι και ποιοι, πόσοι και με ποιες πράξεις τη βοήθησαν ο καθένας τους. Στη δίκη θα υπάρξουν μάρτυρες και έγγραφα από τα οποία θα φωτιστούν πτυχές της υπόθεσης που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές» ανέφερε μιλώντας στο «Θέμα» της περασμένης Κυριακής ο εκ των δικηγόρων της Ιωάννας κ. Νίκος Αλεξανδρής. «Αναμένουμε την απονομή Δικαιοσύνης ώστε και να αποφευχθούν φαινόμενα μιμητισμού που ήδη έχουν αρχίσει και εμφανίζονται», σημείωσε ο ίδιος...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: