29.9.21

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία με τη Γαλλία...



...και την υφαλοκρηπίδα ζητά ο Βενιζέλος...
 
Συγχαρητήρια αλλά με αστερίσκο έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ζητώντας διευκρινίσεις ειδικά για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Ο... πρωην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει: «Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2.»

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». 


Όμως, σημειώνει, η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής» τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: