29.9.21

Νεύρα και ηλεκτρισμένο κλίμα στη ΝΔ...


Με επιθέσεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν οι υπουργοί της κυβέρνησης να καλύψουν τη γαλάζια αφωνία έναντι των ανησυχιών για την ιδιωτικοποίηση
Tα πυρά αποπροσανατολισμού κατά του ΣΥΡΙΖΑ:

1. Οικονόμου: «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φωτόπουλος» και «από την άλλη η συνέχιση μιας... πολιτικής δυναμικής ανάπτυξης της ΔΕΗ»

2. Γεωργιάδης: «Αισθάνθηκα άσχημα από το πόσο ρεζίλι έγινε ο κ. Τσίπρας»

3. Χατζηδάκης: «O ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ως κατήγορος και στην περίπτωση της ΔΕΗ, ενώ είναι και παραμένει κατηγορούμενος»

Στο μοτίβο των αποπροσανατολιστικών επιθέσεων προς την αξιωματική αντιπολίτευση εμμένουν οι κορυφαίοι υπουργοί, αποκαλύπτοντας τη νευρικότητά τους για τις καθολικές αντιδράσεις που προκαλεί -ακόμα και εντός της παράταξης- η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση μάλιστα αποφεύγει να εστιάσει στα καμπανάκια που χτυπούν οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης και οι φορείς της αγοράς για την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος.

Με το χιλιοειπωμένο κλισέ «ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φωτόπουλος» και «από την άλλη η συνέχιση μιας πολιτικής δυναμικής ανάπτυξης της ΔΕΗ» επιχείρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών. 

Στη σκιά της σιωπής των κυβερνητικών στελεχών -στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ- για τους τρόπους καταπολέμησης της ακρίβειας, ο Γ. Οικονόμου ισχυρίστηκε πως «χωρίς να βάλει ούτε 1 ευρώ ο  Έλληνας φορολογούμενος, η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της χρήματα». Επιχείρησε μάλιστα να πείσει, με το βλέμμα και στους γαλάζιους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που αντιδρούν καθέτως στην κυβερνητική μεθόδευση, ότι «το Δημόσιο κρατάει ισχυρή μειοψηφία, θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, άρα θα μπορεί να επηρεάζει στρατηγικές αποφάσεις».

Αγοραία φρασεολογία Γεωργιάδη

Επιπλέον, ο  Άδωνις Γεωργιάδης, επέλεξε να δώσει συνέχεια στην αγοραία φρασεολογία κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Αισθάνθηκα άσχημα από το πόσο ρεζίλι έγινε ο κ. Τσίπρας χθες (σ.σ.: προχθές), γιατί ο κ. Τσίπρας μπορεί να μου είναι εξαιρετικά αντιπαθής και αντίπαλός μου πολιτικός, αλλά δεν είναι ωραίο να φαίνεται και προς τους  Έλληνες και προς τους ξένους ότι ο άνθρωπος αυτός, μετά από πέντε χρόνια πρωθυπουργίας, ακόμα παραμένει παντελώς άσχετος επί των οικονομικών» σημείωσε χαρακτηριστικά και χθες σε παραληρηματικούς τόνους.

Να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα επιχείρησε και ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συμπεριφέρεται ως κατήγορος και στην περίπτωση της ΔΕΗ, ενώ είναι και παραμένει κατηγορούμενος! Αφού κατέστρεψαν τη ΔΕΗ, τώρα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βλέπουν τάχα ξεπούλημα».  Έθεσε δε τα παραπλανητικά ερωτήματα: «Είναι αλήθεια ξεπούλημα μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ εν τω μεταξύ η τιμή της μετοχής έχει πολλαπλασιαστεί;  Ή μήπως είναι ξεπούλημα το να κρατάει το Δημόσιο το μάνατζμεντ;».

Η επιχειρηματολογία των κορυφαίων υπουργών προσκρούει ωστόσο σε γαλάζιες ενστάσεις. «Η ΔΕΗ εκχωρείται σε funds που δεν έχουν παράδοση στην ενέργεια και θα επιδιώξουν το μάξιμουμ κέρδος, αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις» τόνισε στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο ο Γιώργος Κύρτσος. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. προειδοποίησε ότι "είμαστε σε φάση αύξησης των τιμολογίων, τα νοικοκυριά θα στενάξουν, οι μικρομεσαίοι θα πιεστούν και οι μεγάλοι βιομηχανικοί παίκτες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Επομένως το πολιτικό τάιμινγκ δεν είναι σωστό από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη". Επισήμανε δε ότι ο ίδιος είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, «αρκεί να γίνονται στην κατάλληλη ώρα, με τους κατάλληλους όρους».

Επιθυμούσαν πρόταση μομφής

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της εκχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς «οι βουλευτές πιάστηκαν εξαπίνης και αδυνατούν να εξηγήσουν στις περιφέρειές τους αυτή την κίνηση, αλλά και να αμβλύνουν τις ανησυχίες για το κύμα της ακρίβειας στα τιμολόγια».

Οι ένοικοι του Μαξίμου, μάλιστα, προβληματίζονται για το ενδεχόμενο νέων δημόσιων διαφοροποιήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως εξηγούν γαλάζιοι παράγοντες, «η κυβέρνηση προσδοκούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής προκειμένου να συσπειρώσει την πλειοψηφία έπειτα και από τις βολές του Αντ. Σαμαρά κατά του Μαξίμου». 

Υπενθυμίζεται ότι τα πιο προβεβλημένα στελέχη (Οικονόμου, Σταϊκούρας κ.ά.) προκαλούσαν την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. να απαντά ότι «αν η κυβέρνηση έχει σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα ανοιχτά και επιθυμεί να δείξει ενότητα στην πολιτική τής εκποίησης του δημόσιου πλούτου που αποτελεί πεδίο σύγκλισης Μητσοτάκη - Σαμάρα, τη λύση δεν θα τους τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Απάντηση Ντόρας στο μανιφέστο Σαμαρά

Χθες, πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν άφησε ασχολίαστο το «μανιφέστο» που κατέθεσε ο Αντ. Σαμαράς. «Η Νέα Δημοκρατία, κάθε φορά που διευρύνθηκε, έγινε κυβέρνηση" σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι "το κόμμα δεν μπατάρει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Είμαστε μια χαρά".

Στο ερώτημα πάντως εάν μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσει τον πρωθυπουργό, η Ντ. Μπακογιάννη δεν εμφανίστηκε απόλυτη. "Δεν νομίζω" είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πάντως ότι «αυτή τη στιγμή είναι η φάση που περνάμε τα λιγότερα ή σχεδόν καθόλου εσωκομματικά»...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: