29.9.21

Το Αρκαλοχώρι “τσαλακώνει” το Παρίσι...


ΔΕΗ, ΟΛΠ στο επίκεντρο σφοδρών αντιδράσεων…

Τα Ρίχτερ συνεχίζουν να ταρακουνούν τη γη στο νομό Ηρακλείου. Το Αρκαλοχώρι μετρά πληγές και οι κάτοικοι κοιμούνται στο τσιμέντο με το επιτελικό κράτος να «ξεχνά» να στείλει στρώματα και τον Πρωθυπουργό σε ένα ταξίδι αστραπή να μοιράζει «ατομικές ευθύνες». Πάνω από 300 σπίτια και 9 σχολικά κτήρια έχουν κριθεί ακατάλληλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε απευθείας από το Παρίσι στο Ηράκλειο για να βρεθεί δίπλα... στους κατοίκους όμως εκεί τον περίμεναν δυσάρεστες εκπλήξεις. Όχι μόνο από όσα αντίκρισε αλλά και από εκείνα που άκουσε από τους κατοίκους αλλά και από τον αντίκτυπο που είχαν οι πρώτες δηλώσεις στην πρώτη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο διάλογος που κατέγραψε η κάμερα του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Κρητη tv  επανάφερε στο προσκήνιο αυτό για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης φάνηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ στην απάντηση του κ. Μητσοτάκη στις διαμαρτυρίες κατοίκων του χωριού που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλο καθώς βρίσκεται για μήνες στο επίκεντρο της έντονης σεισμική δραστηριότητας. Μπορεί δηλαδή ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης να κατέβηκε στην Κρήτη με τις 2.500 σκηνές ωστόσο δεν πήρε τίποτε άλλο μαζί του για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι μέσα σε αυτές με αποτέλεσμα να μείνουν όλοι ξάγρυπνοι ή να παίρνουν μαζί τους μαξιλάρια και ράντζα από τα κατεστραμμένα ή επικίνδυνα πλέον σπίτια για κατοικία.

Όταν το επισήμαναν αυτό στον κ. Μητσοτάκη εκείνος δεσμεύτηκε ότι όλα θα γίνουν από την αρχή όμως η παρατήρησή του ότι «θα φτιάξουμε και όπως πρέπει» τους εξόργισε πραγματικά. «Πάλι ατομική ευθύνη;» του απάντησε η κάτοικος του χωριού με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη γυρίσει την πλάτη του συνεχίζοντας την περιοδεία του στα χαλάσματα.

Όπως Δαμάσι;

Πάντως και στο θέμα των αποζημιώσεων αλλά και στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στα ποσά που διατίθενται από την πολιτεία μέσα από τα ειδικά προγράμματα για φυσικές καταστροφές.

Από τη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας είχε θίξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το ζήτημα της αποκατάστασης φέρνοντας ως το απόλυτο παράδειγμα αδιαφορίας του επιτελικού κράτους και απόλυτης επικοινωνίας από την πλευρά του πρωθυπουργού τη Λάρισα και το χωριό Δαμάσι.

Πίσω από τις κάμερες που κατέγραφαν το σχολείο υπάρχουν ακόμη τα χαλάσματα από το σεισμό που έπληξε το χειμώνα τη Λάρισα. Το κάδρο ατυχούς επικοινωνιακής παρουσίας της κυβέρνησης στην Κρήτη συμπλήρωσε ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος με ευκολία στις κοινές δηλώσεις προς τα τοπικά μέσα μίλησε για ευκαιρίες μέσα στην καταστροφή.
Οι αστοχίες με τις σκηνές που δεν εξοπλίστηκαν με ράντζα για βγάλουν τη νύχτα οι σεισμόπληκτοι και οι καταγγελίες ότι τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν αρκετά δωμάτια για να φιλοξενήσουν οικογένειες δεν ήταν μια καλή αρχή για τον πρώην επίτροπο και πατέρα της ενιαίας ευρωπαϊκής συνδρομής στις φυσικές καταστροφές.

Πληγές

Το σωσίβιο Μακρόν και Αμερικανών στον Κυριάκο Μητσοτάκη – με το αζημίωτο (πάνω από 10δισ.€ οι εξοπλισμοί) – δε φαίνεται να κρατά τον Πρωθυπουργό στην επιφάνεια στις φουρτούνες που δημιουργεί και η ίδια η πολιτική της ΝΔ σε κρίσιμους τομείς με αιχμή την ενέργεια.

Το κύμα ακρίβειας πλήττει καθημερινά τους πολίτες. Η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση που έθιξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα στη Βουλή επιβεβαιώθηκε για τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρικά και από τις απαντήσεις που δεν έδωσαν είτε στη Βουλή είτε στη συνέχεια σε επίπεδο κυβερνητικών παρεμβάσεων με την ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέτει την πρώτο τροπολογία για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και των λοιπών φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης ως ελάχιστα προσωρινά μέτρα για την ανάσχεση του ράλυ των τιμών που αναμένεται σε ένα δύσκολο όπως προεξοφλείται διεθνώς Χειμώνα.
Απαντήσεις ήρθαν και από τον πρώην Υπουργό οικονομικών για το «έγκλημα» της ΔΕΗ με τον κ. Τσακαλώτο να υπεραμύνεται των επιλογών του κατά τη διαδικασία ένταξης της επιχείρησης στο Υπεραταμείο ξεκαθαρίζοντας ωστόσο προς τον κ. Σταϊκούρα ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έδωσε ποτέ το πράσινο φως στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ότι το Υπεραταμείο δεν έχει αρμοδιότητα στην πώληση και ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ και την εκχώρηση των βασικών υδροηλεκτρικών μονάδων.

Κι αυτά την ώρα που και τα τιμολόγια ρεύματος έχουν πάρει την ανηφόρα με τα νοικοκυριά όπως προβλέπεται να βλέπουν να φουσκώνουν για τουλάχιστον εννιά μήνες.

Το παζλ των εξυπηρετήσεων για το ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει και η διαδικασία πώλησης του 16% των μετοχών στον ΟΛΠ που έχουν απομείνει στο Δημόσιο, με τον αρμόδιο τομεάρχη Νεκτάριο Σαντορινιό να καταγγέλλει στη Βουλή μια ακόμη σκανδαλώδη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Ο κ. Σαντορινιός μιλά για απιστία ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και πρακτικές που συνιστούν παράβαση καθήκοντος με την κυβέρνηση να μεταφέρει συμβατικές υποχρεώσεις της COSCO στις πλάτες του δημοσίου με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα ύψους έως και 5εκατ€ το χρόνο από το μέρισμα του 16% που εξακολουθεί να διακρατά και που τώρα η κυβέρνηση χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί η προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης δρομολογεί να το περάσει στον πολυεθνικό κολοσσό…

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: