29.9.21

Ο κρύος χειμώνας της κερδοσκοπίας...


Η κατάσταση μπροστά στον χειμώνα που έρχεται είναι το λιγότερο ανησυχητική. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εικοσαπλασιαστεί σε σχέση με τον Μάιο του 2020.

Το πετρέλαιο καταγράφει διεθνώς αύξηση της τάξεως του 90% σε σχέση με την... περσινή περίοδο και οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι μεγάλες. 

Και στο ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται επίσης εκτίναξη των τιμών, τόσο επειδή η παραγωγή του είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο, όσο και διότι η κυβέρνηση έχει αφήσει απεριόριστα περιθώρια κερδοσκοπίας στους ιδιώτες παρόχους. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ θα παίξει και αυτή τον ρόλο της.

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς πώς θα βγάλει τον χειμώνα όλος αυτός ο κόσμος που υποφέρει ήδη από δύο χρόνια πανδημίας και οικονομικής κρίσης.  

Όχι μόνο επειδή η θέρμανση, σε οποιαδήποτε μορφή της, θα είναι απλησίαστη, αλλά και διότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα συμπαρασύρουν τις τιμές όλων των ειδών κατανάλωσης προς τα επάνω. Μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας εξωθείται μαζικά προς τη φτώχεια.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει θεατής. Δείχνει τεράστια ανοχή στην κερδοσκοπία και τα καρτέλ, παραιτείται από την άσκηση πολιτικής στην αγορά ενέργειας και δίνει ψίχουλα ως μέτρα στήριξης στους ευάλωτους απέναντι στις ανατιμήσεις: 9 ευρώ στους λογαριασμούς ενέργειας και 20% αύξηση στα πενιχρά επιδόματα θέρμανσης.

Δεν επιτρέπουν, λέει, τα δημοσιονομικά. Αλλά δίνουμε 10 δισ. για φρεγάτες. Εντάξει. Λογικό...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: