30.9.21

Πριν ξαναδούμε Μιχαλολιάκους και Ρουπακιάδες…


Γιώργος Καρελιάς

Πρώτα λίγη ιστορία, πολύ κοντινή:

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 ήρθε το πρώτο σοκ (όχι για όλους). Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή παίρνει 440.894 ψήφους (6,97% του εκλογικού σώματος). Στην επαναληπτική εκλογή του Ιουνίου έχει την ίδια επίδοση. Το σοκ (όχι για όλους) αρχίζουμε να το «συνηθίζουμε».

Τον... Σεπτέμβριο του 2013 δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Ήταν το αποκορύφωμα της ασύδοτης δράσης της οργάνωσης, καθώς η τότε κυβέρνηση(Σαμαρά) ήταν θεατής, (συν)υπολογίζοντας ότι κάποιοι από τους ψηφοφόρους αυτούς ήταν εν δυνάμει και ψηφοφόροι της ΝΔ. Χρειάστηκε η θυσία του Φύσσα, για να ξυπνήσουν κυβέρνηση και εισαγγελείς.

Παρά ταύτα, στις επόμενες εκλογές (Ιανουάριος 2015) 388.387 Έλληνες (6,28%) ξαναπήγαν στην κάλπη της Χρυσής Αυγής. Το ίδιο και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Οκτώβριος του 2020, τα μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής καταδικάζονται ως εγκληματική οργάνωση και μπαίνουν στη φυλακή.

Εδώ σταματάει η ιστορία. Πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δικαστική απόφαση, βλέπουμε ξανά στη δημόσια σφαίρα ναζιστικούς χαιρετισμούς. Νέα παιδιά με κουκούλες μπουκάρουν σε σχολείο και τραυματίζουν μαθητές. Μερικά που συλλαμβάνονται είναι ανήλικα και έχουν πάνω τους κάθε είδους «πολεμοφόδια».

Δεν ξέρουμε αν είναι «μεμονωμένο» περιστατικό, όπως λέει το υπουργείο Παιδείας ή αν γίνεται κάποια πρόβα για ανασύσταση της οργάνωσης με νέους πυρήνες. Ούτε μπορούμε απλώς να σταθούμε στο βασανιστικό ερώτημα αν αυτά τα παιδιά έχουν σαν πρότυπά τους τον Κασιδιάρη, τον Λαγό και τους λοιπούς, όταν τραμπούκιζαν ανενόχλητοι στους δρόμους και αργότερα μέσα στη Βουλή. Δεν αρκεί να αναρωτηθούμε αν οι γονείς αυτών των παιδιών δεν ανησυχούν μήπως κάποια στιγμή γίνουν σαν τον Ρουπακιά. Είναι όντως ανατριχιαστικό να βλέπεις ανήλικα παιδιά να μιμούνται όσους και όσα (νομίζαμε ότι) έχουν καταχωνιαστεί στις πιο φρικτές μνήμες μας. Φαίνεται ότι δεν έχουν.

Για να μην τα ξαναζήσουμε, ας έχουμε το νου μας. Όλοι. Με πρώτη την κυβέρνηση. Όσοι νομίζουν ότι έχουν την πολυτέλεια να αφήνουν σχολεία να μετατρέπονται σε ορμητήρια εκκολαπτόμενων νεο-χρυσαυγιτών μπορεί να ξυπνήσουν απότομα. Η προειδοποίηση του Μπρεχτ έγινε σε άλλους καιρούς, χαλεπούς, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι δεν μας αφορά καθόλου: «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό»...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: