28.9.21

Πυρά και ερωτήματα...


...από την αντιπολίτευση για τη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν...

Με σκεπτικισμό υποδέχονται τα κόμματα τις ανακοινώσεις από το Παρίσι, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό και ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις.
Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί...να δώσει πανηγυρικούς τόνους στην ανακοίνωση της συμφωνίας για αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συμμερίζονται την αισιοδοξία του Μαξίμου, ασκούν κριτική και διατυπώνουν καίρια ερωτήματα.

«Πληρώνουμε πάνω από 10 δισ. τις παλινωδίες και τις επιλογές Μητσοτάκη στα εξοπλιστικά»
Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε αναλυτική της τοποθέτηση για τη συμφωνία, τις φρεγάτες και τα εξοπλιστικά προγράμματα, κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και έλλειψη στρατηγικής, γεγονός που έφερε σημαντική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει ότι επί της αρχής στηρίζει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σε ένα πλαίσιο που «προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας».


Αναλυτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018.

Επιλογές που θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζουμε, ότι μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι 2020 ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis παροτρύναμε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Ωστόσο οι Κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ.

Ακούγεται πάντοτε πολύ ευχάριστο να ενισχύουμε με νέα όπλα την Άμυνά μας. Όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων. Η εθνικά υπεύθυνη στάση όμως και η πατριωτική μας ευθύνη, μας υποχρεώνει πέρα από ευχάριστοι να είμαστε και εθνικά ωφέλιμοι. Και αυτό σημαίνει να θέτουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής με αρχή μέση και τέλος.

Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας;

Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλά θα είναι ταυτόχρονα απέναντι :

Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας.

Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.

Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν.

Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους : Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Εξηγήσεις για την περσινή αναβολή ζητά η Γεννηματά


Θετικό ήταν το σχόλιο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για τη αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία, που ανακοίνωσαν στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα, η κ. Γεννηματά ζήτησε ενημέρωση για ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με τη περυσινή αναβολή της συμφωνίας.

Μιλώντας στον τηλεπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει ερωτηματικά γιατί «τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafal. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος».

ΚΚΕ: Εμπλέκουν το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς


Η Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας όσο και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα ανανεωθεί για ακόμη 5 χρόνια, υπηρετούν το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας τάξης, αναλαμβάνοντας ρόλο "πρωτοπαλίκαρου" κι εμπλέκοντας το λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν στην περιοχή και παγκόσμια, με θύματα τους λαούς» τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα με τη σειρά του.

«Στο πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής, με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μπαίνουν στο ιμπεριαλιστικό παζάρι κυριαρχικά δικαιώματα» τονίζει το ΚΚΕ.

Αιχμηρό το πρώτο σχόλιο και από τον Βαρουφάκη


Αρνητική είναι η θέση του γραμματέα του ΜέΡΑ25, ο οποίος μέσω Twitter

«Την ώρα που ΗΠΑ και Γαλλία είναι στα μαχαίρια για το ποια από τις δύο θα υπονομεύσει περισσότερο την ειρήνη στον Ειρηνικό, η "Μητσοτάκης ΑΕ" βουλιάζει την Χρεοδουλοπαροικία μας βαθύτερα στο χρέος ώστε ο Μπάιντεν να διασκεδάσει την πίκρα του Μακρόν. Αυτή η χώρα αξίζει καλύτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: