24.9.21

Λήξαν το θέμα με τον Ελπιδοφόρο για την κυβέρνηση...



Μετά τις παλινωδίες και τα ήξεις αφήξεις, με αφορμή την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου σε εκδήλωση παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ακυρωμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε κανονικά και το θέμα θεωρείται «λήξαν» σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. 

Τη συνάντηση είχε...ουσιαστικά ανακοινώσει το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».



Τι προηγήθηκε

Για να σπάσει ο πάγος και για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί στο εσωτερικό του κόμματος του που «βράζει» χρειάστηκε η διευκρινιστική δήλωση του Αρχιεπισκόπου:

«(...) Η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό (...)».

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Παιδαριώδης κυβερνητικός χειρισμός

«Ο κυβερνητικός χειρισμός του ζητήματος που δημιουργήθηκε με την συμμετοχή του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου σε τουρκική εκδήλωση είναι τουλάχιστον παιδαριώδης», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως η διάσταση που πήρε το θέμα «απαξιώνει τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής αλλά εκθέτει ταυτόχρονα και  τον Έλληνα πρωθυπουργό που για άλλη μια φορά εμφανίζεται να άγεται και να φέρεται, αλλάζοντας κάθε δυο ώρες στάση σε σχέση με την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ανάλογα με το ποια τάση στο εσωτερικό της ΝΔ ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις».

Και καταλήγει αναφέροντας πως «καλό είναι ο κος Μητσοτάκης να καταλάβει ότι η παρουσία και οι συναντήσεις του σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να υπόκεινται σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες και σε παιχνίδια εσωκομματικών ισορροπιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: