20.9.21

Τα μηνύματα Τσίπρα από τη ΔΕΘ...


Η μεσαία τάξη, οι εκλογές και «ο ήλιος που θα ανατείλει»...

Τα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης που θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Η διήμερη παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην... 85η ΔΕΘ τα είχε όλα: 

Από την παρουσίαση του εναλλακτικού σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα για τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής έως τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την αδικημένη μεσαία τάξη, το πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών και το ποιους θα περιλαμβάνει αυτή (κόμματα και προσωπικότητες) αλλά και αναφορές στον “ήλιο” που θα ανατείλει με σαφή στόχευση την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών ενός κομματιού του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά βεβαίως “διανθίστηκαν” από τη σφοδρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τις “εγκληματικές πολιτικές της” με κεντρικό στόχο το πρόσωπο του πρωθυπουργού που βρίσκεται κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίσω από κάθε αντικοινωνική κυβερνητική παρέμβαση. Δεν έλειψαν βεβαίως και οι αναφορές σε κουτσαβάκηδες, στους Ντάλτον, το Φαρ Ουέστ και τον Ρανταπλάν ως απάντηση στα επικοινωνιακά ευρήματα του πρωθυπουργού αλλά και στις αναφορές του στη γαλοπούλα που τρέμει τη σφαγή της τα Χριστούγεννα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τον “σκόπελο” του σταθερού ερωτήματος της κυβέρνησης “γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές” επιστρέφοντας το μπαλάκι στον κ. Μητσοτάκη και την επισήμανση πως “αν έχει το θάρρος και τολμά είναι στο χέρι του να τίς προκηρύξει”. Επιπροσθέτως, επανέλαβε το “εγώ δεν είμαι Μητσοτάκης” σε μία προσπάθεια να κάνει αντιδιαστολή με την στάση του σημερινού πρωθυπουργού όταν εκείνος από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε να ζητάει εκλογές έναν μήνα από την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. 

Αντιδιαστολή επιχειρήθηκε και στο πώς αντιμετωπίζουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τις επόμενες εκλογές. Απέναντι στο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ή αυτοδύναμος ή δεύτερες εκλογές που η Κουμουνδούρου μετέφρασε ή εγώ ή το χάος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ξεκάθαρα για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη χωρίς η χώρα να χρειαστεί να οδηγηθεί σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Επανέλαβε με σαφήνεια ότι θα απευθυνθεί σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τόνισε πως όσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά τόσο πιο εύκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση. 

Δεν θέλησε να απαντήσει εάν η πρόσκληση για συνεργασία θα αφορά το ΚΙΝΑΛ ανεξαρτήτως το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι του, είπε όμως ότι οι πολίτες θα πρέπει να βλέπουν μέσα από τις αντιπαραθέσεις των προσώπων το πολιτικό διακύβευμα. Επίσης απέφυγε να απαντήσει στο τί θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάσει τις εκλογές καταθέτοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς θα αναδειχθεί το πρώτο κόμμα στην κάλπη. Στα high lights  της ομιλίας του ήταν η δέσμευση ότι στην κυβέρνησή του θα μπουν και προσωπικότητες εκτός κόμματος που συνεισφέρουν στην κοινωνία όπως επίσης και η δέσμευσή του για αποσύνδεση κόμματος και κράτος. Οι θέσεις που παρουσίασε για τους μετακλητούς στα υπουργεία προκάλεσαν πάντως εσωτερικές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέτρα ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

Συνολικό κόστος περίπου 5 δισ για το 2022-Από το 2023 οπότε παύουν τα έκτακτα μέτρα το κόστος μειώνεται

Μόνιμα μέτρα/κόστος περίπου 1,6 δισ. για το 2022

Νέο ΕΣΥ

Κόστος 2 δισ. σε βάθος τετραετίας/ 500 εκατομμύρια για το 2022

Μεταρρύθμιση στην Παιδεία/κόστος 740 εκατομμύρια σε βάθος τετραετίας-186 εκατομμύρια για το 2022
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έως 40.000 εισοδήματα/προοδευτική μειώση των συντελεστών για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ

Κόστος 400 εκατομμύρια 

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος/Κόστος 400 εκατομμύρια

Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο/κόστος 100 εκατομμύρια

Προσωρινά μέτρα.Κόστος 3,2 δισ. ευρώ

Κούρεμα χρεών πανδημίας/κόστος 1,7 δισ.ευρώ

Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.κόστος 1,5 δισ. ευρώ

Μέτρα χαμηλού κόστους/κόστος πιο κάτω απο 100 εκατομμμύρια

-κοινωνικό τιμολόγιο για λογαριασμούς δΕΗ

-επέκταση επιδόματος θέρμανσης (30 εκ.-αύξηση 50%)

-εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματος από τις φωτιές

-εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων

-ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: