1.9.21

Η μητέρα στη φυλακή και τα παιδιά χωρίς οικογένεια...


Αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκονται δύο αδέλφια τα οποία έγιναν η παράπλευρη απώλεια μίας απόφασης που έστειλε τη μητέρα τους στη φυλακή για μία πλημμεληματική ποινή αφήνοντας τα παιδιά, ηλικίας 7 και 14 ετών, μόνα και απροστάτευτα.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με την... υπ’ αριθμός. 831/2021 απόφαση του, κατέληξε στο ότι και οι δύο γονείς τους εμπλέκονταν σε μία εγκληματική οργάνωση, η οποία σύμφωνα με την κατηγορία, διευκόλυνε την έξοδο από την Ελλάδα και τη μετάβαση κυρίως στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στην Αυστραλία προσώπων αλβανικής εθνικότητας, που είχαν έλθει στην Ελλάδα.

Από τη μία, ο πατέρας τους καταδικάστηκε ως βασικό στέλεχος του κυκλώματος, επιβάλλοντας του πολυετή ποινή κάθειρξης. Άλλωστε και πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή 282 ετών για 50 περιπτώσεις.

Σε αντίθεση με τον κατηγορούμενο, ο οποίος σπανίως εμφανιζόταν στο δικαστήριο και -σύμφωνα με πληροφορίες- απουσίαζε στην ημέρα της απόφασης και μέχρι σήμερα παραμένει ασύλληπτος, η 37χρονη σύζυγος του και μητέρα των ανήλικων παιδιών, όχι μόνο ήταν παρούσα στη διαδικασία, αλλά είχε και ευμενή ποινική μεταχείριση στο τέλος της δευτεροβάθμιας ακροαματικής διαδικασίας.

Οι τρεις κατηγορίες που της είχαν αρχικά αποδοθεί, μετατράπηκαν από τους δικαστές από κακουργήματα σε πλημμελήματα, ενώ της αναγνωρίστηκαν και ελαφρυντικά, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 8 ετών για συγκρότηση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, χρήση πλαστού εγγράφου κατ’εξακολούθηση και διευκόλυνση παράνομης εξόδου υπηκόων τρίτης χώρας από ελληνικό έδαφος.

Ζουν χωριστά

Κι όμως, στην πράξη το δικαστήριο υπήρξε αυστηρό με την καταδικασθείσα, αφού έκρινε ότι η 37χρονη μητέρα έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή, απορρίπτοντας κάθε διαφορική οδό. Ένα μήνα μετά την έκδοση της ετυμηγορία και τα δύο αδέλφια έχουν χωριστεί. Το ένα φιλοξενείται σε μία ξαδέλφη της μητέρας της και το άλλο σε μία υπερήλικη γιαγιά.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες της συνηγόρου της μητέρας, Αθηνάς Κατράκη, να αποφυλακιστεί για να βρεθεί κοντά στα παιδιά της θα αργήσουν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, αφού ακόμη και η συζήτηση μίας αίτησης για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης, δεν πρόκειται να προσδιοριστεί νωρίτερα από τον Οκτώβριο…

“Στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας δίκης βεβαιώθηκε ότι δεν είχε ανάμειξη στις πράξεις του συζύγου της ούτε καν γνώση της διευκόλυνσης παράτυπων μεταναστών ν’ αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Όμως, εξ αιτίας της συζυγικής της ιδιότητας, καταδικάστηκε ως δήθεν μέλος εγκληματικής οργάνωσης που την αποτελούσε ο σύζυγός της μαζί με τους υπαλλήλους του” εξηγεί η δικηγόρος της 37χρονης, Αθηνά Κατράκη, στο NEWS 24/7 και προσθέτει: “Αναγνωρίστηκαν όμως ελαφρυντικές περιστάσεις και επιβλήθηκε εις βάρος της ποινή φυλάκισης που μπορούσε να μετατραπεί σε χρηματική για να μην κλειστεί στη φυλακή και στερηθούν τα δύο ανήλικα παιδιά τουλάχιστον τη μητρική πλαισίωση, επειδή δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόσωπο, συγγενής ή μη, για ν’ αναλάβει την ευθύνη και το βάρος της ανατροφής και επιμέλειας τους”.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας, Σοφοκλής Λογοθέτης, πρότεινε στο δικαστήριο να γίνει δεκτό το αίτημα να μετατραπεί η ποινή φυλάκισης της σε χρηματική ποινή, ωστόςο το δικαστήριο δεν το δέχθηκε. Η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, Σοφία Μιχαλοπούλου, μαζί με όλα τα μέλη του δικαστηρίου, Στυλιανή Μπλέτα, Διονυσία Νίκα, Αριστέα Τσαμαδιά και Αικατερίνη Σπηλιωτοπούλου, απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα στέλνοντας τη γυναίκα στη φυλακή.

“Αυτού του είδους οι δικαστικές κρίσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ποιότητα της απονεμόμενης δικαιοσύνης στη Χώρα μας και την εξόντωση των αδυνάτων ιδίως όταν σκέπτεται ο προβληματιζόμενος πολίτης ότι σε γνωστές υποθέσεις με κατηγορίες μεγίστης απαξίας και για εγκληματικές πράξεις ακραία βλαπτικές για την κοινωνία, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη όχι απλώς επιείκεια αλλά με εύνοια” καταλήγει η Αθηνά Κατράκη...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: