22.6.21

Αρωμα... συγκάλυψης για την απώλεια χιλιάδων ευρώ...



Οσμή... κουκουλώματος αναδίδεται από μια υπόθεση απώλειας δεκάδων χιλιάδων ευρώ του Δήμου Αθηναίων τα οποία προορίζονταν για τα έξοδα λειτουργίας Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων στο κέντρο της Αθήνας, τον Ιανουάριο του 2020.

Ενάμιση χρόνο μετά... και ενώ η όλη υπόθεση που γέννησε τότε ερωτήματα για την παράταξη του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη παραμένει ανεξιχνίαστη, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου συνεδριάζει σήμερα για να εγκρίνει τον απολογισμό χρήσης του 2020 για όλες τις σχολικές επιτροπές. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας στην οποία κατεγράφη η... απώλεια. Το παράδοξο είναι ότι με βάση τα σχετικά εισηγητικά έγγραφα όχι μόνο δεν περιγράφεται η απώλεια, αλλά προκύπτει και πλεόνασμα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της λογιστικής εταιρείας που έχει αναλάβει την υποστήριξη της σχολικής επιτροπής: «Στις 2/1/2020 έγινε αδικαιολόγητη μεταφορά από τον κεντρικό λογαριασμό της σχολικής επιτροπής ποσού 2.400 ευρώ. Η παραπάνω μεταφορά έχει αποτυπωθεί στον απολογισμό στον κωδικό Εξόδων Ελλειμμα.

-Στις 22/1/2020 έγινε κατάθεση στον κεντρικό λογαριασμό της σχολικής επιτροπής από άγνωστο καταθέτη, ποσού 32.500 ευρώ. Η παραπάνω μεταφορά έχει αποτυπωθεί στον απολογισμό στο κωδικό Εσοδα από λογαριασμό τρίτου».

Με βάση τα παραπάνω, δηλαδή, κάποιος άγνωστος έβαλε το ποσό των 32.500 ευρώ στον λογαριασμό ενός δημόσιου φορέα από τον οποίο λίγες μέρες πριν είχαν χαθεί 2.400 ευρώ. Αρα; Υπάρχει «θετικό ισοζύγιο» 30.100 ευρώ...

Υπενθυμίζεται ότι τότε, λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2020, ήταν η διοίκηση του δήμου που δημοσιοποίησε το θέμα, υποβάλλοντας «μήνυση κατ’ αγνώστων» για «αδικαιολόγητες κινήσεις ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό της σχολικής επιτροπής» το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου, μέσω του αρμόδιου αντιδήμαρχου Μανώλη Καλαμπόκα και του προέδρου της επιτροπής Σπ. Αθανασάκη «κατόπιν εντολής του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη».

Για το θέμα έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο που τότε συνεδρίαζε ακόμη διά ζώσης, χωρίς ποτέ ο κ. Μπακογιάννης να αποκαλύψει τα ποσά που χάθηκαν για να «μην επηρεαστεί η εισαγγελική έρευνα».

Ομως, η πληροφορία που κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του δήμου ήταν ότι συνολικό ποσό 65.000 ευρώ που προοριζόταν για τις ανάγκες των σχολείων είχε παιχτεί σε στοιχήματα μέσω δύο εταιρειών. Πιθανολογείται, λοιπόν, ότι τα 32.500 ευρώ που επιστράφηκαν ήταν τα μισά που δέχτηκε να επιστρέψει η μία εταιρεία. Τα υπόλοιπα προφανώς δεν έχουν επιστραφεί, ενώ παραμένει άγνωστο τι αφορά το ποσό των 2.400 ευρώ.

Σε δήλωσή του τότε ο δήμαρχος τόνισε ότι «σε θέματα διαφάνειας και διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών της Αθήνας ο Δήμος Αθηναίων είναι άτεγκτος και δεν επιδεικνύει καμία ανοχή. Η υπόθεση θα διερευνηθεί τόσο από τη Δικαιοσύνη, στην οποία προσφύγαμε αμέσως, όσο και από τον ίδιο τον Δήμο Αθηναίων για να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατόν».

Η «Ανοιχτή Πόλη» του Νάσου Ηλιόπουλου ζητούσε «την άμεση απομάκρυνση των ατόμων που έχουν την ευθύνη της κίνησης των λογαριασμών και την άμεση αντικατάστασή τους ώστε να προχωρήσει το Νομικό Πρόσωπο στην εύρυθμη λειτουργία του». Ο τότε οικονομικός διαχειριστής της επιτροπής, πάντως, παραιτήθηκε από τη θέση, αλλά παρέμεινε μέλος και είναι ένα από τα 10 (4 καταψήφισαν,1 απόν) που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του απολογισμού για το 2020.

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: