29.6.21

Το 150αρι: Ανήθικο, κυνικό και πονηρό…


Τον Δεκέμβριο του 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη χορήγηση «επιδόματος νεανικής αλληλεγγύης» ύψους 400 ευρώ σε κάθε άνεργο νέο ηλικίας 18 έως 24 ετών. Ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «λαϊκισμό και φιλοδώρημα».


Ο...Μητσοτάκης, πρωθυπουργός σήμερα, ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος 150 ευρώ(προπληρωμένη κάρτα) σε κάθε νέο 18 έως 25 ετών που θα εμβολιαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε «προσπάθεια εξαγοράς των νέων».

Πέρα από τις εκάστοτε αντιπολιτευτικές αντιδράσεις σε μια κυβερνητική απόφαση, η σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού έχει τρία χαρακτηριστικά:

Πρώτον, εκπέμπει μια ανηθικότητα. Διότι εθίζει τους νέους πολίτες στη λογική των παροχών αντί να προσπαθήσει να τους ωθήσει, με την πειθώ, προς μια αυτονόητη υποχρέωσή τους, τον εμβολιασμό. Στη θέση της όποιας παιδαγωγικής μεθόδου βάζει μια μέθοδο δελεασμού.


Δεύτερον, είναι μια απόφαση που εμπεριέχει μεγάλη δόση κυνισμού. Είναι σαν να λέει στους νέους αυτούς: Αφού δεν πάς να εμβολιαστείς, θα σε εξαναγκάσω με το 150αρι.’Η, όπως το είπε ο κ. Μητσοτάκης. «τσίμπα το και πήγαινε να τσιμπηθείς».

Τρίτον, είναι μια πονηρή παροχή προς εκείνη την ηλικιακή ομάδα που η ΝΔ υστερεί δραματικά σε ποσοστά, σύμφωνα με τα εκλογικά ευρήματα του 2019, αλλά και τα σημερινά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Το σημερινό «καλόπιασμα» των νέων αποτελεί και μια προσπάθεια να τους κάνει να ξεχάσουν όσα τους καταλόγιζε πέρσι για την έξαρση της πανδημίας.

Αν τα 150 ευρώ δελεάσουν αυτήν την ηλικιακή ομάδα και αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ θα μπορούν να λένε ότι η παροχή απέδωσε. Αν όχι, πάλι θα μπορούν να ισχυριστούν ότι αυτοί έκαναν ό,τι έπρεπε, αλλά οι «ανεύθυνοι» νέοι πάνε σε κορονοπάρτι και δεν εμβολιάζονται.

Μονά-ζυγά δικά τους. Ή, παραφράζοντας ελαφρώς τον Πιραντέλο, έτσι είναι αν έτσι νομίζουν…

Γιωργος Καρελιας 

News217.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: