29.6.21

Γιατί το Freedom Pass μπορεί να μην πείσει τους νέους...


Τι λέει ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης...

«Προβληματικό κίνητρο» χαρακτήρισε το Freedom Pass ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης. «Τα εμβόλια για τις πολύ μικρές ηλικίες έχουν μικρό κίνδυνο, αλλά είναι μικρός... και ο κίνδυνος να πάθει κάτι κάποιος από τον κορονοϊό σε αυτές τις ηλικίες. Είναι λοιπόν μια προσωπική απόφαση, μπορεί κάποιος να το κάνει στο πλαίσιο μιας συνολικής συλλογικής προσφοράς, με την έννοια ότι ίσως έτσι μπορεί να προστατεύσει κάποιους ανθρώπους στο περιβάλλον του, ή κάποιους που είναι ευπαθείς» είπε στο MEGA.

Και συνέχισε: «Βέβαια, η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν οι ίδιοι οι ευπαθείς. Νομίζω ότι δεν είναι ζήτημα ο εμβολιασμός των νέων για να οδηγηθούμε σε εμφύλιο ή παγκόσμιο “πόλεμο”. Δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να οδηγήσει σε τόσους διαξιφισμούς».

Freedom Pass: «Προβληματικό κίνητρο»

Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι το Freedom Pass, αν και γίνεται με καλή πρόθεση, είναι ένα κίνητρο προβληματικό, τόσο από επιστημονικής άποψης, ενώ δημιουργεί και ηθικό πρόβλημα.

«Το κίνητρο αυτό καταλαβαίνω ότι γίνεται με καλή πρόθεση, αλλά είναι προβληματικό από επιστημονικής άποψης. Τα δεδομένα που έχουν δείχνουν ότι τέτοιου είδους κίνητρα δεν είναι αποτελεσματικά. Έχουν δοκιμαστεί στη Σερβία, με 25 ευρώ σε όσους εμβολιάζονται, έχουν δοκιμαστεί σε πολιτείες των ΗΠΑ, με 100 δολάρια που παίρνουν οι 16-35 ετών όταν εμβολιάζονται. Ήδη από πέρυσι αρκετοί οικονομολόγοι είχαν προτείνει αντίστοιχες λύσεις, και είχαν υπολογίσει ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο κίνητρο θα πρέπει να είναι της τάξεως των 1000 δολαρίων», εξήγησε.

«Το θέμα είναι γιατί κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο. Οι κύριοι λόγοι είναι ο δισταγμός, η αίσθηση ότι δεν είναι το εκπληκτικό προϊόν που μας σερβίρεται, αλλά κάτι για το οποίο δε γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες παρενέργειες. Οι άνθρωποι αυτοί δε θα πειστούν με οικονομικά κίνητρα, αντιθέτως νομίζω ότι θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη «όταν είσαι διστακτικός και πάνε να σου πουλήσουν κάτι δίνοντάς σου ένα μπόνους, λες αν κάτι είναι τόσο καλό γιατί να μου δίνουν μπόνους; Το δεύτερο πρόβλημα είναι το ηθικό. Σε μια κοινωνία που οι νέοι έχουν πληγεί πολύ περισσότερο, έχουμε αστρονομικά ποσοστά ανεργίας, το 50% έχουν ψυχικά προβλήματα υγείας μετά τα lockdowns, και τώρα τους δίνουμε 150 ευρώ. Αν η πρόθεση είναι να βελτιώσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, φοβάμαι ότι ακόμα και αν είναι θετική η πρόθεση καταλήγει σε μια αρνητική επίπτωση και σε ένα πρόβλημα ηθικών διαστάσεων»...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: