30.6.21

Self test σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία…


Τη δυνατότητα διάθεσης self test για τον κορoνοϊό από σουπερμάρκετ ακόμα και παντοπωλεία δίνει τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, προκαλώντας κριτική... από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα των φαρμακοποιών.

«Η δυνατότητα αυτή θα ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρχει άρνηση από τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο να διαθέσει τα τεστ αυτά» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της τροπολογίας σκοπός ήταν η αύξηση των σημείων δωρεάν διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ ελέγχου για το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό από ιδιώτες γιατρούς για πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα με αυτή οι ιδιώτες γιατροί που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω εμβολιασμών θα μπορούν να τους διενεργούν είτε κατ’ οίκον είτε στο ιατρείο τους, ενώ τις απομακρυσμένες περιοχές θα τις αναλάβει το δημόσιο.

Ποιους αφορά ο κατ’ οίκον εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον διενεργείται μόνο για τους πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω αδυναμίας και πληρούν τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι ιδιώτες ιατροί και οι φορείς υλοποίησης διενεργούν με ευθύνη τους εμβολιασμούς και καταχωρούν τα στοιχεία των εμβολιασμένων και τη διενέργεια του εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19.

Η αμοιβή για τους ιδιώτες γιατρούς

Διαφορετικές αμοιβές για κατ΄ οίκον εμβολιασμό και άλλες για το ιατρείο προβλέπει η τροπολογία για τους ιδιώτες γιατρούς που θα εμπλακούν στο εγχείρημα. Με βάση τα όσα αναφέρει η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ 20 ευρώ όταν θα πηγαίνουν στο σπίτι των πολιτών και με 3 ευρώ όταν οι πολίτες θα πηγαίνουν στο ιατρείο τους.

Η αποζημίωση καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ, και καλύπτεται με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, λόγω του κορoνοϊού COVID-19 από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εν λόγω αποζημίωση είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε εμβολιασμό των μαθητών Λυκείου προσανατολίζεται η Επιτροπή

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τον άμεσο εμβολιασμό κατά του κορoνοϊού των μαθητών Λυκείου από 15 έως 17 ετών, ενώ θα μπορούν να εμβολιάζονται και τα παιδιά άνω των 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Η εισήγηση αυτή θα προχωρήσει με το σκεπτικό της ανησυχίας των ειδικών για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο εμβολιασμός δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτικός…

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: