30.6.21

«Σκοτώνοντας» τον Ντοστογιέφσκι...



«Ως προς την κυβέρνηση αυτή δεν χρειάζεται να κάνει πολλά, παρά να συνεχίζει ότι ήδη κάνει ακόμα καλύτερα. Άλλωστε, "όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι όμοιες" για να θυμηθούμε τη φράση με την οποία ο Ντοστογιέφσκι ξεκινά την "Άννα Καρένινα". Για τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια είναι... αλλιώς, αφού "κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο", συνεχίζει ο Ντοστογιέφσκι»

Το χθεσινό μνημειώδες αυτό σχόλιο ανήκει στο Σ. Κασιμάτη, έναν από τους πλέον προκλητικούς προπαγανδιστές και κατασκευαστές άθλιων ψεμάτων (για τα οποία εξάλλου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εφημερίδα «Καθημερινή» βρίσκοντας καταφύγιο στο λιγότερων απαιτήσεων κοινό των «Νέων»).

Κι αν η αγάπη του Σ.Κ. για την γαλάζια οικογένεια που δεν του έδωσε ωστόσο τα μεγαλεία που έδωσε στο Μπ. Παπαδημητρίου ή στο Κ. Μπογδάνο παραμένει τόσο μεγάλη, κι αν η απέχθειά του για το ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά ακόμα μεγαλύτερη, δεν του φταίει σε τίποτα ούτε ο Τολστόι ούτε βέβαια ο Ντοστογιέφκσι . Το να θεωρήσει δε κανείς ότι θα μπορούσε ο Ντοστογιέφκι να έχει γράψει την Αννα Καρένινα σημαίνει ότι ούτε Τολστόι και φυσικά ούτε Ντοστογιέφκι έχει διαβάσει ποτέ στη ζωή του. Οι αναγνώστες των Νέων προφανώς απασχολημένοι όπως είναι οι άνθρωποι με την μπάλα δύσκολα θα πρόσεχαν το λάθος μια και στο κάτω κάτω όλοι αυτοί Ρώσοι ήταν.

Κι όπως διηγείται η Νιέτοσκα Νιεζβάνοβα στο ομότιτλο σπονδυλωτό και ημιτελές μυθιστόρημα του Ντοστογιέφκι περιγράφοντας τον πατριό της «ήταν πάντα πολύ παράξενο να βλέπει κανείς πώς ένας τόσο ασήμαντος άνθρωπος, ένας τόσο κακός ανώφελος εκτελεστής κι ένας τόσο αμελής μουσικός είχε συγχρόνως τέτοιες υπερβολικές αξιώσεις, τέτοια έπαρση και αλαζονεία και τέτοιο απότομο τρόπο. [...] Σοφίστηκε γι' αυτόν [σ.σ. δηλαδή τον πρώτο βιολιστή της Πολιτείας] το πιο ελεεινό κουτσομπολιό, τις πιο ποταπές συκοφαντίες και τις διέδωσε σαν γεγονότα που δεν επιδέχονται συζήτηση. Τον διώξανε από την ορχήστρα [...]»

Κάθε ομοιότητα που τυχόν θα φανταστεί ο κ. Κασιμάτης δεν είναι φυσικά συμπτωματική...

Α.Ψ.

Παρασκήνια

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: