30.6.21

Στροφή Μητσοτάκη για τους ΛΟΑΤΚΙ...



Με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, παρέλαβε την έκθεση της Επιτροπής και ευχαρίστησε τον Πρόεδρό της, Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο, και τα μέλη της. Η συνάντηση δεν... πραγματοποιήθηκε τυχαία, καθώς όλα δείχνουν πως υλοποιείται στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ+, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και στο πλαίσιο της προσπάθειας να προσεγγιστεί το λεγόμενο λόμπι των φιλελευθέρων και ένα κεντρώο εκλογικό κοινό. Υπό προϋποθέσεις και εφόσον ο πρωθυπουργός υπερκεράσει τις αντιδράσεις της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, ίσως επιτευχθεί μία ενδιαφέρουσα συναίνεση Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την απολογία του Άδωνι Γεωργιάδη για την φαρμακευτική κάνναβη (και την συγγνώμη στον Νίκο Καρανίκα), που το κυβερνών κόμμα εγκαταλείπει τις ακραίες θέσεις του και υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων επιχειρεί κάποιου τύπου ¨φιλελευθεροποίηση”.

Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος δεν είναι, άλλωστε, ένα τυχαίο πρόσωπο. Τον Ιανουάριο του 2020, το όνομά του είχε ακουστεί εντόνως ως πιθανή πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πριν τελικώς επιλεγεί η Κατερίνα Σακελαροπούλου με την συναίνεση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σισιλιάνος, το καλοκαίρι του 2011 διαδέχθηκε τον Χρήστο Ροζάκη στη θέση του δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στασβούργου και το 2019, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον εξέλεξε ως νέο Πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Είναι γεννημένος το 1960. Ο πατέρας του Γιώργος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες συμφωνικής μουσικής του εικοστού αιώνα, μετά τον Μανώλη Καλομοίρη και τον Νίκο Σκαλκώτα, ενώ τα συμφωνικά του έργα έχει διευθύνει μεταξύ άλλων κορυφαίων μαέστρων και ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Στο οικογενειακό αυτό περιβάλλον ο Λίνος Σισιλιάνος ασχολήθηκε αρχικά με το βιολί, αλλά τελικά τον κέρδισε η Νομική, από όπου αποφοίτησε με άριστα, ενώ ακολούθησε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Robert Schumanστο Στρασβούργο στο Διεθνές Δίκαιο το 1984 και το Διδακτορικό του στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 1990- όλα με βαθμό άριστα. Έχει διατελέσει επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος για τα δικαιώματα του ανθρώπου «Αλίκη Μαραγκοπούλου», αλλά και αντιπρόεδρος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, ενώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαδέχτηκε το 2011 τον Χρήστο Ροζάκη.

Η πρόταση Σισιλιάνου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα «δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της», προσθέτοντας ότι «ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός. Και για αυτό και η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το Σχέδιο «διαθέτει την επιστημονική σφραγίδα της Επιτροπής που το συνέταξε, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον κ. Σισιλιάνο».

Από την πλευρά του, ο κ. Σισιλιάνος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση ακολουθεί «τη δομή της αντίστοιχης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΛΟΑΤΚΙ+, 2020 – 2025»

Είχε προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Πριν μερικές ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση νόμου για πολιτικό γάμο και τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια.

Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, απευθύνει έκκληση σε ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, αλλά και σε όποιον πολίτη το επιθυμεί, να υποβάλλουν προτάσεις στη διαβούλευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. με τις μέχρι τώρα νομοθετικές του πρωτοβουλίες έκανε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ισοτιμίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, επεκτείνοντας το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, δίνοντάς τους το δικαίωμα της συμμετοχής στις διαδικασίες αναδοχής και θεσπίζοντας τον νόμο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Συνεχίζοντας με αταλάντευτο, πάντοτε, γνώμονα την κατοχύρωση ενός ισότιμου status πολιτειότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βάζουμε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση νόμου για την επέκταση σύναψης πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα: θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας και ελεύθερης πρόσβασης στις μεθόδους ΥΑ ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.

Καλούμε τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, άλλες συλλογικότητες αλλά και όποιον, όποια, όποιο επιθυμεί ατομικά να υποβάλει στη διαβούλευση σχόλια και προτάσεις (syrizadikaiomata@gmail.com).»

Η πρόταση που επεξεργάστηκε ο κ. Σισιλιάνος και η επιτροπή στην οποία προϊσταται (ως επιλογή Μαξίμου) κινείται σε παρόμοια -αν όχι στην ίδια- κατεύθυνση. Η έκθεση αποτελεί οδικό χάρτη με κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας, αξιοποιώντας τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

Ο ρόλος Πατέλη και Μπογδάνου με παρότρυνση Δημητριάδη

Ο σύμβουλος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης φαίνεται πως είναι το πρόσωπο πίσω από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αποσκοπεί να καλλιεργήσει ένα φιλελεύθερο προφίλ για την κυβέρνηση και στην διείσδυση σε κοινωνικά και εκλογικά ακροατήρια που κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρηματολογούν υπέρ μιας τέτοιας πολιτικής έναντι των κατηγοριών περί “ορμπανοποίησης” που δέχεται η κυβέρνηση (με αφορμή τους διωγμούς των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ουγγαρία και την Πολωνία) και στο πλαίσιο της προσαρμογής στην ευρωπαϊκή τάση.

Αντέχει, ωστόσο, η σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ μια τέτοια πρωτοβουλία; Οι πληροφορίες του libre αναφέρουν πως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Πρόσωπο αιχμής προς αυτή την κατεύθυνση είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος που αξιοποιείται ενίοτε ως “λαγός” για την εξοικείωση του σκληρού δεξιού εκλογικού ακροατηρίου της Ν.Δ (όπου ο βουλευτής διατηρεί επιρροή) με κυβερνητικές στρατηγικές- πριν μερικές ημέρες, άλλωστε, ο βουλευτής επιτέθηκε δύο φορές κατά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, γεγονός που συνδυάζεται με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι καταρρέει το δόγμα περί “νόμου και τάξης”.

Ο κ. Μπογδάνος αρθρογράφησε για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, πριν καιρό, στην “Καθημερινή”, γεγονός που αρκετοί επικαλούνται τώρα για να ενισχύσουν την άποψη πως η σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ δεν θα αντιδράσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, υπέρ του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τοποθετήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ. τονίζοντας ότι πρόκειται για θέμα νομοκρατίας και ισονομίας ενώ επισημαίνει ότι η Πολιτεία μπορεί να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς η κοινωνία είναι πια ώριμη.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ένα ομόφυλο ζευγάρι να μην κάνει για παράδειγμα κοινή φορολογική δήλωση, να μην μπορεί να διεκδικήσει ισότιμα κοινές ημέρες άδειας διακοπών, να μην είναι και κατά νόμο ζεύγος εγγυτέρων συγγενών στα κληρονομικά και τις κρίσιμες αποφάσεις ζωής και θανάτου.

Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη συνέντευξη του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, που έδωσε στην «Κ» για τον σύζυγό του τονίζει ότι «ορισμένοι ίσως βιάστηκαν να προκαταλάβουν αδιακρίτως τη στάση όσων δεν δηλώνουν καλά και ντε προοδευτικοί».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προσθέτει ότι οι συντηρητικοί φιλελεύθεροι δεν φοβούνται να επιχειρηματολογούν από θέση αρχής και σε αντίθεση με τους δήθεν δικαιωματιστές του ρηχού νερού και της κακιάς ώρας, δεν μετράν το δίκιο ανάλογα με το αν απέναντί τους έχουμε δικούς τους ή όχι. «Είπαμε: μας αρέσουν οι αρχές – οι γενικές, αφηρημένες, καθολικής εφαρμογής αρχές της νομοκρατίας και της ισονομίας.»

«Αντιθέτως, αυτό που θα έπρεπε να μας σοκάρει και να μας εξοργίζει είναι ότι μια καθαρή υπόθεση νομοκρατίας και ισονομίας –των θεμελίων δηλαδή της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας– την έχουμε παραδώσει βορά σε ακραίους και μισαλλόδοξους φανατικούς της αριστεράς (οι οποίοι βέβαια ως κυβέρνηση δεν τόλμησαν να αναγνωρίσουν τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων). Θα έπρεπε να μας σοκάρει και να μας εξοργίζει ότι χιλιάδες ομόφυλα ζευγάρια στην πατρίδα μας, άνθρωποι πολλοί από αυτούς φιλελεύθεροι και συντηρητικοί, νοικοκυραίοι και πατριώτες, αισθάνονται ότι τα αυτονόητα δικαιώματά τους σήμερα τολμά να τα προάγει –έστω και στα λόγια– ένα τσούρμο ακραίων.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν́ για τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η παράταξή μας ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της. Με τη νομική αναγνώριση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, μπορούμε να διασφαλίσουμε στην πράξη την ισονομία. Και μπορούμε να ακυρώσουμε μια και καλή τους τζάμπα μάγκες του φωνακλάδικου δήθεν δικαιωματισμού της αριστεράς. Η κοινωνία μας είναι πια ώριμη για να κάνουμε αυτό το συμβολικό και ουσιαστικό βήμα νομοκρατίας. Ας το τολμήσουμε, καθώς μόνο εμείς το μπορούμε», καταλήγει στο άρθρο ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Μια τέτοια πρωτοβουλία, πάντως, είναι βέβαιο πως δεν θα “χωνευτεί” εύκολα από την alt right πτέρυγα του κόμματος, ενώ είναι βέβαιο πως καραδοκούν για να επιτεθούν στην κυβέρνηση μικρά κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ (Φαήλος Κρανιδιώτης, Θάνος Τζήμερος), αλλά και η “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου. Πρώτη τροχειοδεικτική βολή ήρθε από την υπερδεξιά “Εστία” με το σημερινό της πρωτοσέλιδο:

Εστία

Η μεγάλη στροφή; Τι έλεγε η Ν.Δ το 2018- Για ¨αλλοίωση της παραδοσιακής μορφής της οικογένειας” μιλούσαν Γεωργιάδης, Κέλλας κ.ά

Η κατάσταση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και δεν ανακρούσει πρύμναν ο πρωθυπουργός, συνιστά μια μεγάλη στροφή εάν λάβει κανείς υπ΄όψιν του τι έλεγε η Ν.Δ και στελέχη της το 2018, με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης που είχε δέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, με κείμενο της επισήμαινε τις σκοταδιστικές, αναχρονιστικές, αντιεπιστημονικές και άκρως ομοφοβικές απόψεις που τις τελευταίες μέρες παράγονται από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και τα ΜΜΕ σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που, ανάμεσα σε άλλα, επεκτείνει τη δυνατότητα αναδοχής και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η άποψη της Νέας Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά μας εκπλήσσει. Αντίθετα, είναι διαχρονική και σταθερή. Από απόψεις, όπως αυτή που εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε πως θέλει “να μείνει προστατευμένη η παραδοσιακή μορφή της οικογένειας όπως την ξέρουμε”, ή αυτή του Χρήστου Κέλλα, ο οποίος δήλωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί “αλλοίωση συνειδήσεων” και ιδεοληπτική “κοινωνική κατασκευή”, μέχρι την φαινομενικά πιο ήπια άποψη της σχετικής εισηγήτριας της ΝΔ Αικατερίνης Μάρκου, σύμφωνα με την οποία “δεν αρκεί να είναι δεκτική η ανάδοχη οικογένεια, αλλά και να το χωνέψει η κοινωνία”, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν προσηλωμένα στη διαχρονική αντιδικαιωματική πολιτική του κόμματός τους, απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και τα ευρύτερα, ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την πρόσκληση για συνάντηση που απηύθυνε στις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, στα πλαίσια της τότε επικείμενης ψήφισης του σχεδίου νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, και παρά τις δεσμεύσεις του -τις οποίες με επιβεβαιωμένη πλέον δυσπιστία ακούσαμε- για αλλαγή πλεύσης του κόμματός του με στόχο την ενίσχυση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, συνεχίζει στη ίδια σκοταδιστική ρότα που χάραξαν οι προκάτοχοί του. Από την απειλή του προς την τρανς κοινότητα ότι θα επανιατρικοποιήσει τη διαδικασία της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου ακόμα και σε ενήλικες, μέχρι και τη στάση του στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, οι δράσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν παρά να μας συσπειρώνουν απέναντι στις πολιτικές του.

Οι παραπάνω δράσεις και πολιτικές, ακόμα και σε ένα υποκριτικό πλαίσιο, έρχονται να ξεσκεπάσουν το δήθεν του “ευρωπαϊκού” προσανατολισμού που ευαγγελίζεται με τόση σπουδή η ΝΔ, επιλέγοντας όπως φαίνεται να αγνοήσει ότι 17 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσμοθετήσει χωρίς προβλήματα την παιδοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο δε επιστημονικός λόγος και οι “έρευνες” που συνεχώς επικαλούνται τα στελέχη της ΝΔ προσπαθώντας να διατηρήσουν κάποια ψήγματα προοδευτικού προσωπείου, ήρθαν να διαψευστούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από επιστολή 55 (!) ακαδημαϊκών οι οποίες/οι αναφέρουν σε επιστολή τους, ανάμεσα σε άλλα, πως: “Η ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας καταλήγει στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή.”

Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μία φορά, ως αξιωματική αντιπολίτευση, κατάφερε να μετατοπίσει τη συζήτηση του σχεδίου νόμου από τον όποιο δικαιωματικό άξονα. Η Διαχειρίστρια του Σωματείου μας σχολίασε στα ΜΜΕ μόλις κατατέθηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή πως: “Τα ομόφυλα ζευγάρια κρίνονται, για πρώτη φορά και εκ του νόμου, ικανά να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού. Δεν μπορούμε όμως παρά να σταθούμε στο ότι ο νέος νόμος μας αναγνωρίζει ως κατάλληλους γονείς μόνο σε προσωρινή βάση. Συνεχίζει να διαιωνίζεται το στερεότυπο, ότι για τη σωστή ανατροφή ενός παιδιού είναι απαραίτητη η εμπλοκή κι ενός ετερόφυλου ζευγαριού”. Με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να συζητάμε τα παραπάνω κενά του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και του Συ.Ριζ.Α., ο οποίος μάλιστα υποτίθεται πως έχει δεσμευτεί σε όλα τα επίπεδα για την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, γίναμε θεατές σε άλλη μία παράσταση που τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ρητορική μίσους.

Η Colour Youth επαναλαμβάνει τη διεκδίκησή της για πλήρη δικαιώματα παιδοθεσίας (και σαφώς αναδοχής) σε όλες τις οικογένειες, χωρίς διάκριση με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Περιμένουμε από όλους τους βουλευτές και όλες τις βουλεύτριες των κομμάτων που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα να υπερψηφίσουν το επίμαχο άρθρο. Παραμένουμε στη διάθεση κάθε φορέα για συζήτηση σχετικά με τις παραπάνω θέσεις…

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: