29.6.21

Μετάλλαξη Δέλτα: Μπορεί να μεταδοθεί σε 10-15 δευτερόλεπτα σε ένα mall...


...χωρίς επαφή ούτε συνωστισμό, λένε ειδικοί...

H μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και μαζί με αυτήν και ο πανικός. Ήδη επικρατεί στη Βρετανία και τη Ρωσία, ενώ τείνει να διαχυθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η Γερμανία, εξαιτίας της Δέλτα, θέλει να απαγορεύσει πλήρως την είσοδο Βρετανών τουριστών σε ευρωπαϊκά εδάφη, αλλά προσκρούει στις χώρες του Νότου που περιμένουν πώς και πώς τους τουρίστες για να διασώσουν την τουριστική βιομηχανία τους.

Κανείς από την επιστημονική κοινότητα δεν παραγνωρίζει τη... νέα αυτή απειλή. Ενδεικτική η παρέμβαση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού, η οποία αναφέρθηκε σε «κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία». Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων υγιεινής «με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε».

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μόλις σε διάστημα 5-10 δευτερολέπτων μέσα σε ένα mall, χωρίς, μάλιστα, να υπάρξει καμία επαφή ή συνωστισμός μεταξύ των ατόμων.

Η Δέλτα, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει μέχρι τον Αύγουστο, απειλεί και τον τουρισμό και, μάλιστα, σε μία περίοδο που η ανάκαμψη ειδικά του ευρωπαϊκού τουρισμού φαινόταν στον ορίζοντα. Σύμφωνα με τον δείκτη υπολογισμού της τουριστικής κίνησης Tourism Tracker, της Oxford Economics, που καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ, οι διανυκτερεύσεις στους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης θα φτάσουν έως και 85% των επίπεδων προ πανδημίας.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή που η τουριστική μηχανή είχε πάρει εμπρός, το Βερολίνο επιχειρεί να απαγορεύσει την είσοδο των Βρετανών στην ΕΕ, εξαιτίας της αυξημένης μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, που παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιτίθενται σε αυτό το μέτρο, ελπιζοντας να ξεπεράσουν την απραξία των τελευταίων 16 μηνών που είχε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

Το αν το Βερολίνο θα επιμείνει ή όχι σε αυτή τη στάση θα εξαρτηθεί και από την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Βρετανία. Στις 2 Ιουλίου θα βρεθεί στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς, καλεσμένη του Μπόρις Τζόνσον. Τη στιγμή που η Ρωσία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ θανάτων, καθώς η χώρα πλήττεται από την Δέλτα, από τις 30 Ιουνίου και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test.

Με τούτα και με εκείνα, μοναδική ελπίδα είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπερτονίζει τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τείχος ανοσίας που χρειάζεται ξεπερνά το 80%. Αυτό φάνηκε και από την περίπτωση του Ισραήλ. Αν και η χώρα είχε φτάσει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανοσίας του 60%, αυτό αποδείχθηκε μη επαρκές για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Παρήγορο πάντως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Pfizer και AstraZeneca, ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις αντιμετωπίζει τη σοβαρή μετάλλαξη σε ποσοστό 96% και 92% αντίστοιχα.

Η κατάσταση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας αποδεικνύει ότι ακόμα κινούμαστε σε θολά νερά. Η επαναφορά της καραντίνας των δύο εβδομάδων αιφνιδίασε δυσάρεστα τους κατοίκους. Πόσο μάλλον που η Αυστραλία συγκαταλεγόταν στις χώρες που είχαν αντιμετωπίσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα επιτάσσει την επίσπευση του εμβολιασμού και των νέων σε όλο τον πλανήτη. Σε μία πανδημία που επιμένει, μέσω μεταλλάξεων, αποδεικνύοντας ότι απέχουμε πολύ από το να γίνει παρελθόν, το μόνο αποτελεσματικό ανάχωμα είναι ο μαζικός εμβολιασμός, σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση όλων των προληπτικών μέτρων...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: