28.6.21

Ψευδείς αποφυλακίσεις, παραποιημένες ειδήσεις...


Oι πρόσφατες προσπάθειες σύνδεσης των φρικτών εγκλημάτων των Γλυκών Νερών και των Πετραλώνων με τον Νόμο Παρασκευόπουλου ακολούθησαν την αναφορά του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη σε 117 σκληρούς ποινικούς που κυκλοφορούν ελεύθεροι λόγω Νόμου Παρασκευόπουλου. Όλες οι αναφορές βέβαια διαψεύστηκαν πλήρως.

Οι... ενέργειες αυτές συνοδεύτηκαν από σχετική αρθρογραφία σε συστημικά μέσα κατά τρόπον ώστε να διαφαίνεται ένα οργανωμένο προπαγανδιστικό σχέδιο αναμόχλευσης και παραποίησης γεγονότων. Ξαναζεσταμένο φαγητό, αλλά με φρέσκια σάλτσα!

Η λυσσώδης σπέκουλα κατά του Νόμου Παρασκευόπουλου συνιστά μια κολοσσιαία σε ένταση, διάρκεια και έκταση εκστρατεία προπαγάνδας με στόχο την εξόντωση του χαρακτήρα ενός προσώπου και την κατασυκοφάντηση μιας εμβληματικής πολιτικής της Αριστεράς.

Η τεχνική που εφαρμόστηκε είχε στοιχεία επανάληψης, καταιγίδας, επικέντρωσης, αμεσότητας και συνέχειας. Κυρίως όμως φάνηκε η εξαιρετικά συντονισμένη συνεργασία, για τον κοινό σκοπό, ΜΜΕ - πολιτικού κατεστημένου - θυλάκων του κράτους. Κατ' ακρίβειαν είχαμε τη σύμπηξη ενός προπαγανδιστικού μπλοκ.

Η επιτυχία του εγχειρήματος υπήρξε αξιοθαύμαστη. Για πρώτη φορά ορισμένο έγκλημα συνδέθηκε αιτιακά με την παλαιότερη αποφυλάκιση του δράστη και τον νομικό της λόγο.  Έτσι το έγκλημα από το αστυνομικό δελτίο πήγε κατευθείαν στο πολιτικό ρεπορτάζ.

Αποσυμφορητικοί νόμοι υπήρξαν πολλοί και από πολλές κυβερνήσεις· ποτέ όμως η υποτροπή ενός αποφυλακισθέντος δεν αποδόθηκε σε μια κυβέρνηση, έναν νόμο ή τον υπουργό Δικαιοσύνης που τον πρότεινε.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη λαθροχειρία, δηλαδή στην αιτιακή σύνδεση ενός εγκλήματος με την παλαιότερη αποφυλάκιση του δράστη κατ’ εφαρμογή του Ν. 4322/2015: η επιχείρηση ήταν απλή, καθώς αρκούσε πίσω από κάθε έγκλημα να αναφέρεται ότι ο δράστης είχε αποφυλακιστεί με τον Νόμο Παρασκευόπουλου... Αν αυτό δεν είχε συμβεί στ’ αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια!

Πάντως, η εμμονική αναφορά των ΜΜΕ σε κάποια «επονείδιστη» αποφυλάκιση βάσει του Νόμου Παρασκευόπουλου έλαβε διαστάσεις βιομηχανοποίησης και οδήγησε σε χονδροειδείς ανακρίβειες. Η αγωνία να φορτωθεί ο Νόμος Παρασκευόπουλου και με άλλα εγκλήματα ή αποφυλακίσεις «φοβερών κακούργων» γέννησε τερατώδη fake news. Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τα παραπάνω:

Ψέμα: «Ο παιδεραστής του Πειραιά καταδικάστηκε σε 23 χρόνια και βγήκε στα 3 με τον Νόμο Παρασκευόπουλου» και τέλεσε νέο έγκλημα (5.10.2020).

Αλήθεια: O I.M. είχε αποφυλακιστεί το 2014 με δικαστικό Βούλευμα βάσει των κοινών διατάξεων του Ποιν. Κώδικα για την υφ’ όρον απόλυση έχοντας εκτίσει 14 χρόνια.

Ψέμα: Ο 80χρονος παιδεραστής ιερέας του Βόλου αποφυλακίστηκε με τον Νόμο Παρασκευόπουλου. Πρωτοσέλιδο στην On Time, 5.11.2020.

Αλήθεια: Ο Γ.Κ. αποφυλακίστηκε, δυνάμει δικαστικής απόφασης, με αναστολή λόγω άσκησης έφεσης!

Ψέμα: Ο παιδεραστής προπονητής του Ρεθύμνου αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου Παρασκευόπουλου (11.5.2020).

Αλήθεια: Ο Ν.Σ. αποφυλακίστηκε με δικαστικό βούλευμα βάσει των κοινών διατάξεων του Π.Κ. για την υφ’ όρον απόλυση!

Ψέμα: Ο διαρρήκτης του Λυκαβηττού είχε αποφυλακιστεί με τον Νόμο Παρασκευόπουλου και επέστρεψε στις διαρρήξεις (31.3. 2019).


Αλήθεια: Ο C.J. είχε, πράγματι, αποφυλακιστεί στις 28.9.2018, καθώς δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε!

Ψέμα: Ο επιδειξίας του Παγκρατίου είχε αποφυλακιστεί με τον Ν. Παρασκευόπουλου και επεδείκνυε... τα γεννητικά του όργανα σε παιδιά και γυναίκες (Οκτώβριος 2018).

Αλήθεια: Ο Α.Χ., δεν είχε ξαναφυλακιστεί ούτε είχε ξανασυλληφθεί!

Ψέμα: Ο μαχαιροβγάλτης της Πειραιώς που επιτέθηκε σε αστυνομικούς είχε αποφυλακιστεί με τον Ν. Παρασκευόπουλου (Οκτώβριος 2018).

Αλήθεια:  Ένας από τους δράστες είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα με τριετή αναστολή κατόπιν δικαστικής απόφασης!

Ψέμα: Ο βιαστής των Πετραλώνων είχε βιάσει 22χρονη και βγήκε έξω με τον Νόμο Παρασκευόπουλου το 2020 (21.6.2021).

Αλήθεια: Ο Ι.L. αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο 2020 με τις κοινές διατάξεις για την υφ’ όρον απόλυση του Ποινικού Κώδικα.

Ψέμα: Για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά φταίει ο Νόμος Παρασκευόπουλου (ΣΚΑΪ, 12.5.2021).

Αλήθεια: Δολοφόνος, όπως προέκυψε, είναι ο σύζυγος του θύματος,  Έλληνας και ουδέποτε φυλακισμένος!

Ψέμα: «Αλβανός κακοποιός» αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο 2019 με τον Ν. Παρασκευόπουλου και συνέχισε αμέσως την εγκληματική του δράση (Μ. Χρυσοχοΐδης, Βουλή, 4.6.2021).

Αλήθεια: Ο Ν. 4322/2015 («Νόμος Παρασκευόπουλου») έπαψε να ισχύει οριστικά στις 28 Αυγούστου 2017.  Άρα δεν μπορεί να «αποφυλάκισε» κάποιον το 2019!

Ο κατάλογος αυτός θα μπορούσε να είναι ατέλειωτος· άλλωστε η παραποίηση των περιστάσεων (μισή αλήθεια - μισό ψέμα) κλιμακώνεται σε διάφορες βαθμίδες ψευδοποίησης με στόχο πάντα την ενοχοποίηση των φιλελεύθερης αντεγκληματικής πολιτικής.

Γι’ αυτό η πολιτική επένδυση της Ν.Δ. στα fake news για τον Νόμο Παρασκευόπουλου φαίνεται ότι συνιστά κεντρική επιλογή και όχι αυθόρμητη κίνηση κάποιων θερμοκέφαλων τρολ. Αυτό όμως συνιστά πρόβλημα για τη δημοκρατία μας και πρόκληση για τους υπεύθυνους πολίτες.

  Ευτύχης Φυτράκης  (Δρ. Ν. - δικηγόρος)

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: