29.6.21

Ομολογούν το φιάσκο της Προανακριτικής...


Δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις για την τέλεση αδικήματος...

Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο «αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη», επισημαίνουν... κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια στιγμή  και η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά υπέγραψε ότι η όλη διαδικασία επρόκειτο περί φιάσκου αφού στο πόρισμά της αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και γι’ αυτό ρητά δεν τίθεται θέμα άσκησης ποινικής δίωξης.

Η Προανακριτική κατέληξε σε κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία καθώς κατά τη διάρκεια των εργασιών απεδείχθη  ότι καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής επικυρώθηκε ότι:

•    Ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στην οικονομική συναλλαγή δύο ιδιωτών, της οικογένειας Χούρι και του Χρ. Καλογρίτσα. Το ποσό έχει χαρακτηριστεί -τόσο από μάρτυρες στην Επιτροπή όσο και από τη δικαιοσύνη (διεθνής και ελληνική)- μέρος της συνεργασίας των δύο μερών και όχι «δώρο». 

•    Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα 3 εκατ. ευρώ νομίμως έφτασαν στην Ελλάδα, νομίμως μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της οικογένειας Καλογρίτσα, νομίμως αξιοποιήθηκαν για την έκδοση εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα, τονίζει ότι το ποσό (μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών) κατέληξε στις εταιρείες Καλογρίτσα και από εκεί στην κάλυψη οφειλών τους (ΔΕΚΟ, προμηθευτές, κ.ά.) και όχι σε άλλες δραστηριότητες, πχ την έκδοση του Documento.

•    Η κατηγορία, λοιπόν, της «δωροδοκίας υπέρ τρίτου» δεν προκύπτει από πουθενά. Όχι μόνο δεν στοιχειοθετείται, αλλά δεν υπάρχουν καν ενδείξεις.

•    Ο Χρ. Καλογρίτσας, όπως ο ίδιος δήλωσε, αλλά και όπως από έγγραφα προέκυψε, δεν ήταν «μπροστινός». Έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Τα 8 εκατ. στο ταμείο της εταιρείας που σύστησε για τον διαγωνισμό και τα 6,5 εκατ. για να λάβει φορολογική ενημερότητα ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας

•    Ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015), που ψηφίστηκε μήνες πριν η οικογένεια Καλογρίτσα συστήσει την εταιρεία συμμετοχής στον διαγωνισμό και πριν ο Χρ. Καλογρίτσας έρθει σε επαφή με μέλη της οικογένεια Χούρι, όπως και η προκήρυξη  του διαγωνισμού, δεν έτυχαν μεταβολής.

•    Όλοι οι διαγωνιζόμενοι αντιμετωπίσθηκαν με «ίσους όρους», ο έλεγχος των εταιρειών τους, των κεφαλαίων τους και των χαρακτηριστικών τους έγιναν με τον ίδιο τρόπο, οι δεν ενστάσεις τους (εναντίον των ανταγωνιστών τους) κρίθηκαν αρνητικά από το ΣτΕ. 

•    Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με σημαντικό όφελος για το δημόσιο (250 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια), τις θέσεις εργασίας στον τηλεοπτικό κλάδο, την αναβάθμιση των παραγωγών και την εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος, που ως τότε εκκρεμούσε. 

•    Θέμα παράβασης καθήκοντος, λοιπόν, δεν προκύπτει από πουθενά.

Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και ΝΔ μέσω της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής πρότειναν την άσκηση δίωξης στον Νίκο Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν το στήσιμο της πολιτικής μεθόδευσης. Την οριστική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια της Βουλής το προσεχές διάστημα...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: